Predstava “Flekavac” odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Priča o odrastanju nestašnog dječaka

Ilijana Božić
Predstava “Flekavac” odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske: Priča o odrastanju nestašnog dječaka

BANjALUKA - Predstava “Flekavac” Gradskog pozorišta lutaka iz Rijeke održana je u Dječijem pozorištu Republike Srpske u okviru 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, a iste večeri prikazana je i projekcija komada “„Uspavana ljepotica”, pozorišta “Drak” iz Češke Republike.

Mališani su bili oduševljeni nestašlucima dječaka Flekavca i njegovog zanimljivog prijatelja Letećeg Milivoja, a posebne simpatije je dobila dječakova mama Mamolina.

Ova topla, duhovita priča govori o odrastanju neurednog dječaka, o prihvatanju odgovornosti i progovara o aktuelnim temama odrastanja, odnosa roditelja i djece, odgoju, ali i i o prostorima dječje slobode i kreativnosti.

Rediteljka predstave Renata Carola Gatica je govoreći o ovom komadu ranije istakla da je “Flekavac” priča o dječaku koji je jednog dana shvatio da je odgovoran za sve što radi i govori i da ako pogriješi nije teško reći: “Oprosti”.

- To shvatanje ga čini velikim, iako je malo dijete. Odrastanje je jedna luda, duga, ponekad zabavna, ali i jako teška avantura. Kroz to putovanje mi se promijenimo, a promijeni se i svijet oko nas. Ono nije ravno, nije jasno i lako se možemo malo izgubiti. Osjećaji nas varaju ili zbunjuju. Mijenjamo se, pojavljuju se nove reakcije i emocije, nov način gledanja na svijet i na društvo - istakla je ranije Carola Gatica.

Dodala je da, srećom, na to putovanje nikad ne idemo sami, da imamo prijatelje koji odrastaju kraj nas i pomažu nam.

Najmlađa publika je iste večeri uživala u projekciji predstave “Uspavana ljepotica”, koja je prikazana na maloj sceni Dječijeg pozorišta RS.

Mališani su oduševljeno posmatrali ekranizovanu narodnu priču o punoljetnosti, nepovratnosti sudbine, o moći i raznim oblicima ljubavi.

U sklopu manifestacije promovisana je knjiga “Lutkarstvo i velikani modernizma” autorke Branke Rudman.

PROGRAM

Mališani će imati priliku da u ponedjeljak u 18 časova u Dječijem pozorištu RS uživaju u projekciji komada “Legende Varšave - Sirena” koju izvodi teatar “Lalka” iz Varšave. Nakon toga u 19 časova nastupiće Pozorište lutaka iz Niša, koje će pred najmlađom publikom izvesti predstavu “„Divlji labudovi”.

U okviru manifestacije, u 17 časova, biće promovisana knjiga “Laboratorija lutkarstva”, autora Vahida Durakovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana