Представа “Црна овца” по тексту Виде Давидовић најбоља на фестивалу “Јоаким Вујић”

ГС
Представа “Црна овца” по тексту Виде Давидовић најбоља на фестивалу “Јоаким Вујић”

КРАГУЈЕВАЦ - Представа “Црна овца”, по тексту Виде Давидовић, проглашена је за најбољу на 58. Фестивалу професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” у Крагујевцу.

Представа, која је награђена као најбоља у цјелини, рађена је у режији Снежане Тришић и продукцији Краљевачког позоришта.

“Представа узбудљиво и промишљено транспонује обрасце суровости неолиберализма у сценску игру грађену на брехтијанским поступцима, преиспитујући обрасце дехуманизације света, отварајући могућност вођења дијалога са публиком у коме цивилизацијска питања неспорно истичу да идеја прогреса мора да почива на идеји племенитости духа”, наводи се у образложењу жирија.

Награда за најбољу режију на фестивалу додијељена је Снежани Тришић за представу “Црна овца” у продукцији Краљевачког позоришта, као и за најбољу сценографију чија је она ауторка.

Награда за најбољу костимографију додијељена је Марини Вукасовић Меденици за костим у представи “Ослобођење Скопља”, у режији Горчина Стојановића.

Награду за оригиналну музику добио је Александар Спасић за остварење у представи “Стварање човека”, а за сценски покрет Јелена Алемпијевић, за рад на представи “Стварање човека”, у режији Мие Кнежевић и продукцији Народног позоришта Лесковац.

Специјална награда, додијељена је Патрику Лазићу и Милени Деполо за успостављање иновативног приступа у транспоновању савремених феномена као што су самоубиства тинејџера у сценску игру преиспитујући моделе различитих идентитета кроз деконструкцију наслеђа и стереотипа у представи “Све несрећне породице личе на срећне породице” Народног позоришта из Пирота.

Четири равноправне глумачке награде жири је додијелио: Николи Воштинићу и Горици Динуловић за улоге у представи “Црна овца”, Сањи Матејић за улогу Јадвиге Јасенске у представи “На рубу памети” и ансамблу представе “Трпеле”.

Награду за најбољег младог глумца добио је Владимир Јовановић за улоге Лопова и Сиромаха у представи “Црна овца”.

Жири Округлог стола критике фестивала “Јоаким Вујић” у саставу: Зоран Максимовић, Милош Латиновић и Александра Јовановић додијелио је представи “Трпеле” Краљевачког и Шабачког позоришта награду за најбољу представу фестивала, преносе београдски медији.

Под слоганом “Јоаким у својој кући” на 58. Фестивалу професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” од 7. до 14. маја крагујевачка публика је у избору селектора фестивала Зорана Карајића могла да погледа осам представа позоришта из Ниша, Лесковца, Шапца, Краљева, Пирота, Крушевца, Ужица и града домаћина, Крагујевца.

Фестивала професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” синоћ је завршен.

Вида Давидовић

Вида Давидовићев је рођена 1998. године у Источном Сарајеву, основну и средњу школу завршила је у Бањалуци, док је основне студије завршила на Факултету драмских уметности у Београду, на смјеру драматургија. Тренутно је студентикиња мастер студија на Факултету драмских уметности у Београду, на смјеру за теорију драмских умјетности и медија.

Ауторка је драматизације „На рубу памети/Пијана ноћ 1918“, рађене по мотивима дјела Мирослава Крлеже и Тене и Иве Штивчић, а у режији Марка Мисираче. Радила је на пројектима „Со на ране“ Тее Матановић, у режији Растислава Ћопића, „Онај који говори да, онај који говори не“ у режији Николе Бундала, те на представи „Бањалука“.

Такође, радила је адаптацију „Сна летње ноћи“ за оперско извођење, асистирала на тексту „С дуге стране јастука“, те радила на адаптацији „Дон Жуана“ у режији Марка Мисираче, али и на комаду „Бруклин и мачке у контејнерима“ у режији Андреје Каргачин.

Остварење “Мали ратови и кабине Заре” једногласном одлуком жирија проглашено је најбољим на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2021/22. годину, а чијa је ауторка Вида Давидовић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана