Predstava “Crna ovca” po tekstu Vide Davidović najbolja na festivalu “Joakim Vujić”

GS
Predstava “Crna ovca” po tekstu Vide Davidović najbolja na festivalu “Joakim Vujić”

KRAGUJEVAC - Predstava “Crna ovca”, po tekstu Vide Davidović, proglašena je za najbolju na 58. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Kragujevcu.

Predstava, koja je nagrađena kao najbolja u cjelini, rađena je u režiji Snežane Trišić i produkciji Kraljevačkog pozorišta.

“Predstava uzbudljivo i promišljeno transponuje obrasce surovosti neoliberalizma u scensku igru građenu na brehtijanskim postupcima, preispitujući obrasce dehumanizacije sveta, otvarajući mogućnost vođenja dijaloga sa publikom u kome civilizacijska pitanja nesporno ističu da ideja progresa mora da počiva na ideji plemenitosti duha”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju režiju na festivalu dodijeljena je Snežani Trišić za predstavu “Crna ovca” u produkciji Kraljevačkog pozorišta, kao i za najbolju scenografiju čija je ona autorka.

Nagrada za najbolju kostimografiju dodijeljena je Marini Vukasović Medenici za kostim u predstavi “Oslobođenje Skoplja”, u režiji Gorčina Stojanovića.

Nagradu za originalnu muziku dobio je Aleksandar Spasić za ostvarenje u predstavi “Stvaranje čoveka”, a za scenski pokret Jelena Alempijević, za rad na predstavi “Stvaranje čoveka”, u režiji Mie Knežević i produkciji Narodnog pozorišta Leskovac.

Specijalna nagrada, dodijeljena je Patriku Laziću i Mileni Depolo za uspostavljanje inovativnog pristupa u transponovanju savremenih fenomena kao što su samoubistva tinejdžera u scensku igru preispitujući modele različitih identiteta kroz dekonstrukciju nasleđa i stereotipa u predstavi “Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice” Narodnog pozorišta iz Pirota.

Četiri ravnopravne glumačke nagrade žiri je dodijelio: Nikoli Voštiniću i Gorici Dinulović za uloge u predstavi “Crna ovca”, Sanji Matejić za ulogu Jadvige Jasenske u predstavi “Na rubu pameti” i ansamblu predstave “Trpele”.

Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je Vladimir Jovanović za uloge Lopova i Siromaha u predstavi “Crna ovca”.

Žiri Okruglog stola kritike festivala “Joakim Vujić” u sastavu: Zoran Maksimović, Miloš Latinović i Aleksandra Jovanović dodijelio je predstavi “Trpele” Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta nagradu za najbolju predstavu festivala, prenose beogradski mediji.

Pod sloganom “Joakim u svojoj kući” na 58. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” od 7. do 14. maja kragujevačka publika je u izboru selektora festivala Zorana Karajića mogla da pogleda osam predstava pozorišta iz Niša, Leskovca, Šapca, Kraljeva, Pirota, Kruševca, Užica i grada domaćina, Kragujevca.

Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” sinoć je završen.

Vida Davidović

Vida Davidovićev je rođena 1998. godine u Istočnom Sarajevu, osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci, dok je osnovne studije završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na smjeru dramaturgija. Trenutno je studentikinja master studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na smjeru za teoriju dramskih umjetnosti i medija.

Autorka je dramatizacije „Na rubu pameti/Pijana noć 1918“, rađene po motivima djela Miroslava Krleže i Tene i Ive Štivčić, a u režiji Marka Misirače. Radila je na projektima „So na rane“ Tee Matanović, u režiji Rastislava Ćopića, „Onaj koji govori da, onaj koji govori ne“ u režiji Nikole Bundala, te na predstavi „Banjaluka“.

Takođe, radila je adaptaciju „Sna letnje noći“ za opersko izvođenje, asistirala na tekstu „S duge strane jastuka“, te radila na adaptaciji „Don Žuana“ u režiji Marka Misirače, ali i na komadu „Bruklin i mačke u kontejnerima“ u režiji Andreje Kargačin.

Ostvarenje “Mali ratovi i kabine Zare” jednoglasnom odlukom žirija proglašeno je najboljim na Konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu, a čija je autorka Vida Davidović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana