Представа “Буре” премијерно одиграна у Дјечијем позоришту РС

Илијана Божић
Foto: Дјечије позориште Републике Српске

БАЊАЛУКА - Прича о дјевојчици која је градила свој свијет од маште и снова путујући кроз далеке предјеле, прича о одрастању и губицима оживљена је представом “Буре” која је премијерно изведена на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Малишани су уживали у сјајно дочараној причи једног измаштаног свијета, једног бијега у лијепе, занимљиве крајеве, бијега у машту, у свијет лептира, јелена, свијет сјевера, Мадагаскара и далеких, далеких предјела. На сам помен Мадагаскара, јавиле су се и прве реакције најмлађе публике, кажу гледали су “Мадагаскар”.

Међутим, нису малишани гледајући ову представу само путовали, чули су они и стране језике, научили су о обичајима других народа, а чули су и колико су нам у животу важни преци.

Комад је рађен према тексту “Буре” Исидоре Секулић који је 1913. године објављен у оквиру збирке “Сапутници”, а у режији Соње Петровић. Драматизацију текста урадила је Тијана Грумић. Све похвале редитељки и ансамблу, јер имајмо на уму да није лако поставити на сцену комад Исидоре Секулић, који је веома комплексан, а напоменућемо и то да нема баш много представа рађених према дјелима ове велике српске књижевнице.

На самом почетку представе дјевојчицин тата чита новине, а примјетили смо да је у рукама глумца Александра Бланића био наш дневни лист “Глас Српске”, што је заиста веома симпатичан детаљ.

Тата је заокупљен читањем новина и нема много времена за девојчицу тако да она одлучује да у старом бурету изгради свој свијет, који неће бити доступан ни тати ни брату.

Занимљиву  сценографију, костиме и  лутке урадила је Ирина Сомборац, а интересантно је што је све то направљено од старих ствари. Тако видимо да је сова направљена од велике ренде или да су јелени од кеса.

Доживљај дјевојчициних авантура и њена дружења са животињама који јој постају пријатељи појачава музика коју је радио Ненад Којић. Посебно је снажна мелодија, пред сам крај комада, када наша девојчица на сјеверу лута са јеленима.

Међутим, на њеним путовањима прати је један лептир и како представа одмиче схватамо да је он алузија на дјевојчицину мајку која је умрла.

Дјевојчицу игра Драгана Илић, док улогу наратора и старије девојчице има глумица Ана Анђелић. Посебно снажан моменат представе “Буре” долази пред сам крај када до схватамо дјевојчицин бол због губитка мајке, тај бол из дјетињства. Тај тренутак је посебно дирљив, у њему се осјећа сва емоција и снага љубави коју је публици пренијела глумица Ана Анђелић.

Говорећи раније о представи, Анђелићева је казала да је крај представе веома важан јер је позитиван.

- Дјевојчица се сјећа свог детињства, она је бол због губитка мајке превазишла, носи маму у срцу гдје и треба да буде, кад је већ нема. Једноставно настављамо да живимо, помиримо се с тим да не постоји та особа,  захвални смо што смо имали ту особу и она је увијек с нама у мислима и срцу - објаснила је Анђелићева.

Дјевојчицин свијет из бурета уз поменуте глумце Драгану Илић, Ану Анђелић и Александра Бланића дочарали су и глумци Божана Бијелић и Драган Вучић.

Ријеч је о причи која дечаке и девојчице учи да истражују природу, да бораве у њој, да воле животиње, али и да читају. Ова представа најмлађу публику подстиче на креативност, наводи их да урањају у машту, да граде свој свијет од својих снова јер то и јесте пут до остварења среће.

Прва реприза представе заказана је за вечерас у 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана