Predstava “Bure” premijerno odigrana u Dječijem pozorištu RS

Ilijana Božić
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske

BANjALUKA - Priča o djevojčici koja je gradila svoj svijet od mašte i snova putujući kroz daleke predjele, priča o odrastanju i gubicima oživljena je predstavom “Bure” koja je premijerno izvedena na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Mališani su uživali u sjajno dočaranoj priči jednog izmaštanog svijeta, jednog bijega u lijepe, zanimljive krajeve, bijega u maštu, u svijet leptira, jelena, svijet sjevera, Madagaskara i dalekih, dalekih predjela. Na sam pomen Madagaskara, javile su se i prve reakcije najmlađe publike, kažu gledali su “Madagaskar”.

Međutim, nisu mališani gledajući ovu predstavu samo putovali, čuli su oni i strane jezike, naučili su o običajima drugih naroda, a čuli su i koliko su nam u životu važni preci.

Komad je rađen prema tekstu “Bure” Isidore Sekulić koji je 1913. godine objavljen u okviru zbirke “Saputnici”, a u režiji Sonje Petrović. Dramatizaciju teksta uradila je Tijana Grumić. Sve pohvale rediteljki i ansamblu, jer imajmo na umu da nije lako postaviti na scenu komad Isidore Sekulić, koji je veoma kompleksan, a napomenućemo i to da nema baš mnogo predstava rađenih prema djelima ove velike srpske književnice.

Na samom početku predstave djevojčicin tata čita novine, a primjetili smo da je u rukama glumca Aleksandra Blanića bio naš dnevni list “Glas Srpske”, što je zaista veoma simpatičan detalj.

Tata je zaokupljen čitanjem novina i nema mnogo vremena za devojčicu tako da ona odlučuje da u starom buretu izgradi svoj svijet, koji neće biti dostupan ni tati ni bratu.

Zanimljivu  scenografiju, kostime i  lutke uradila je Irina Somborac, a interesantno je što je sve to napravljeno od starih stvari. Tako vidimo da je sova napravljena od velike rende ili da su jeleni od kesa.

Doživljaj djevojčicinih avantura i njena druženja sa životinjama koji joj postaju prijatelji pojačava muzika koju je radio Nenad Kojić. Posebno je snažna melodija, pred sam kraj komada, kada naša devojčica na sjeveru luta sa jelenima.

Međutim, na njenim putovanjima prati je jedan leptir i kako predstava odmiče shvatamo da je on aluzija na djevojčicinu majku koja je umrla.

Djevojčicu igra Dragana Ilić, dok ulogu naratora i starije devojčice ima glumica Ana Anđelić. Posebno snažan momenat predstave “Bure” dolazi pred sam kraj kada do shvatamo djevojčicin bol zbog gubitka majke, taj bol iz djetinjstva. Taj trenutak je posebno dirljiv, u njemu se osjeća sva emocija i snaga ljubavi koju je publici prenijela glumica Ana Anđelić.

Govoreći ranije o predstavi, Anđelićeva je kazala da je kraj predstave veoma važan jer je pozitivan.

- Djevojčica se sjeća svog detinjstva, ona je bol zbog gubitka majke prevazišla, nosi mamu u srcu gdje i treba da bude, kad je već nema. Jednostavno nastavljamo da živimo, pomirimo se s tim da ne postoji ta osoba,  zahvalni smo što smo imali tu osobu i ona je uvijek s nama u mislima i srcu - objasnila je Anđelićeva.

Djevojčicin svijet iz bureta uz pomenute glumce Draganu Ilić, Anu Anđelić i Aleksandra Blanića dočarali su i glumci Božana Bijelić i Dragan Vučić.

Riječ je o priči koja dečake i devojčice uči da istražuju prirodu, da borave u njoj, da vole životinje, ali i da čitaju. Ova predstava najmlađu publiku podstiče na kreativnost, navodi ih da uranjaju u maštu, da grade svoj svijet od svojih snova jer to i jeste put do ostvarenja sreće.

Prva repriza predstave zakazana je za večeras u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana