Позоришне приче у Андрић граду

Александра Маџар
Позоришне приче у Андрић граду

Бањалука - Позориште ДИС из Бањалуке имало је част да изведе прву представу у Андрић граду и представи се посјетиоцима града великана наше књижевности.

- Наше позориште сарађује са више културних иницијатива у региону па смо у контакту са програмским тимом Андрић града договорили ово гостовање - рекао је за "Глас Српске" редитељ Новица Богдановић и додао да се у Андрић граду одржавају различити културни догађаји, иако није званично отворен у свом коначном облику.

Истиче да је неописиво искуство бити дио историје и да му је драго што је ДИС уткао своју представу у темеље изградње Андрић града.

- Читав концепт града културе је предиван и осјећа се невјероватна енергија - додаје Богдановић.

Како каже, на Тргу Николе Тесле играли  су двије представе, а ријеч је о хит комедији, аутора Душана Јокића, "Како сам од сељачине направио умјетника" и о позоришној авантури за дјецу "Камен мудрости" ауторке Звјездане Магелан.

- Комедија Душана Јокића прати развој младог човјека и тенденциозно обрће аутобиографска и историјска факта - прича Богдановић, објашњавајући да пут младог Јокића у представи није баш тако пјевљив и весео, те да је на путу до успјеха морао да ради послове од којих се, како каже, "леди крв у жилама".

Новица Богдановић сматра да је представа "Камен мудрости", коју су играли за најмлађе, наизглед наивна и нимало захтјевна прича о троје пријатеља, приповједача прича, који, лутајући шумом, траже пут кући.

Међутим, она у себи скрива племениту и врло деликатну поруку најмлађима који у свом одрастању морају да ријеше многе тајне да би дошли до сазнања о добру и злу.

Наш саговорник истиче да је публика у Андрић граду са великим занимањем и задовољством испратила обје представе.

- Сљедећа велика активност ДИС-а је 12. фестивал омладинских позоришта Републике Српске, који се ове године одржава у Вишеграду - најавио је Богдановић.

Нови умјетнички директор

- Имамо и новог умјетничког директора позоришта ДИС, а ријеч је о Року Радиши, младом дипломцу Академије умјетности, који је за ову сезону понудио занимљив програм. Успјели смо да успоставимо стални мјесечни репертоар са извођењима представа понедјељком и сриједом у сали Дома омладине - каже Новица Богдановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана