Pozorišne priče u Andrić gradu

Aleksandra Madžar
Pozorišne priče u Andrić gradu

Banjaluka - Pozorište DIS iz Banjaluke imalo je čast da izvede prvu predstavu u Andrić gradu i predstavi se posjetiocima grada velikana naše književnosti.

- Naše pozorište sarađuje sa više kulturnih inicijativa u regionu pa smo u kontaktu sa programskim timom Andrić grada dogovorili ovo gostovanje - rekao je za "Glas Srpske" reditelj Novica Bogdanović i dodao da se u Andrić gradu održavaju različiti kulturni događaji, iako nije zvanično otvoren u svom konačnom obliku.

Ističe da je neopisivo iskustvo biti dio istorije i da mu je drago što je DIS utkao svoju predstavu u temelje izgradnje Andrić grada.

- Čitav koncept grada kulture je predivan i osjeća se nevjerovatna energija - dodaje Bogdanović.

Kako kaže, na Trgu Nikole Tesle igrali  su dvije predstave, a riječ je o hit komediji, autora Dušana Jokića, "Kako sam od seljačine napravio umjetnika" i o pozorišnoj avanturi za djecu "Kamen mudrosti" autorke Zvjezdane Magelan.

- Komedija Dušana Jokića prati razvoj mladog čovjeka i tendenciozno obrće autobiografska i istorijska fakta - priča Bogdanović, objašnjavajući da put mladog Jokića u predstavi nije baš tako pjevljiv i veseo, te da je na putu do uspjeha morao da radi poslove od kojih se, kako kaže, "ledi krv u žilama".

Novica Bogdanović smatra da je predstava "Kamen mudrosti", koju su igrali za najmlađe, naizgled naivna i nimalo zahtjevna priča o troje prijatelja, pripovjedača priča, koji, lutajući šumom, traže put kući.

Međutim, ona u sebi skriva plemenitu i vrlo delikatnu poruku najmlađima koji u svom odrastanju moraju da riješe mnoge tajne da bi došli do saznanja o dobru i zlu.

Naš sagovornik ističe da je publika u Andrić gradu sa velikim zanimanjem i zadovoljstvom ispratila obje predstave.

- Sljedeća velika aktivnost DIS-a je 12. festival omladinskih pozorišta Republike Srpske, koji se ove godine održava u Višegradu - najavio je Bogdanović.

Novi umjetnički direktor

- Imamo i novog umjetničkog direktora pozorišta DIS, a riječ je o Roku Radiši, mladom diplomcu Akademije umjetnosti, koji je za ovu sezonu ponudio zanimljiv program. Uspjeli smo da uspostavimo stalni mjesečni repertoar sa izvođenjima predstava ponedjeljkom i srijedom u sali Doma omladine - kaže Novica Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana