Позната селекција 57. издања фестивала "Јоаким Вујић"

Танјуг
Позната селекција 57. издања фестивала "Јоаким Вујић"

ЛЕСКОВАЦ- Театролог др Мирослав Мики Радоњић као селектор 57. издања Фестивала професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић" одабрао је осам представа из претходне сезоне 2020/2021. у продукцији позоришта цијеле Србије, које ће бити одигране на сцени Народног позоришта у Лесковцу.

У званичном извјештају селектора Радоњића, иначе актуелног директора фестивала Стеријино позорје, пише да је пријављено 25 представа за фестивал, од чега 15 наслова досежу до значајних естетских висина, чиме не само да равноправно парирају театрима из Београда и Новог Сада, већ их у појединим сегментима и надмашују.

Тиме селектор наводи да су "арогантне, препотентне и апсолутно нетачне" неаргументоване тврдње неколицине актера из сфере домаћег позоришног живота, да се узбудљиве, вриједне, атрактивне и актуелне представе могу видјети искључиво у та два града, док се у остатку Србије у умјетничком смислу ништа значајно не догађа. Радоњић је предложио Заједницама професионалних позоришта Србије и Војводине следеће представе за 57. фестивал "Јоаким Вујић" - "Антигона" према античкој драми Софокла, редитеља Ненада Тодоровића (копродукција - Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници и НП Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић", Зајечар), као и пројекат од истог редитеља - "Где смо оно стали?" по тексту Марјана Тодоровића (Народно позориште Ниш).

Побједник 66. Стеријиног позорја "Ако дуго гледаш у понор" налази се у предлогу селекције, позоришна поема по мотивима истоименог романа Енеса Халиловића, у режији Златка Паковића (Регионално позориште Нови Пазар и Културни центар Нови Пазар).

Позната драма "Трпеле" годинама је на репертоару Београдског драмског позоришта, али недавно је тај комад Бобана Скерлића и Милене Деполо, добио нову верзију у режији Александре Ковачевић, у копродукцији Краљевачког и Шабачког позоришта. У селекцији се налази и нова комедија "За сада је све ок" - ауторски пројекат списатељице Наташе Рајковић, редитељке Снежане Тришић и глумаца представе (Крушевачко позориште).

Образложење селектора каже да ауторски пројекат који је настао као заједнички рад цјелокупне екипе представе полази од типизиране слике брачних односа, баналности које чине свакодневицу средовечне жене и њеног инертног мужа.

Познати комад "Ближи небу" Жељка Хубача, који потписује и режију своје драме (НП "Зоран Радмиловић", Зајечар) такође је добио своју нову инсценацију.

Комад "Сећање воде" Шиле Стивенсон, истакнуте редитељке многих хит представа Оље Ђорђевић (Народно позориште Лесковац), одабран је за ову смотру, јер је у питању визуелно атрактивна, емотивна представа као прави пример класично-модерног позоришта заснованог на доброј причи.

За посљедњу, осму представу, Радоњић је предложио спектакл "Ана Карењина" према капиталном роману Лава Николајевича Толстоја, у продукцији Новосадског позоришта, у драматизацији и режији Дејана Пројковског.

Умјесто "Ане Карењине", селектор је предложио новију комедију "И то се зове љубав" Мари Шизгал, у режији Ксеније Крнајски, Народног позоришта Ужице.

"Реч је о ефектно стилизованој причи о мушко-женским односима и љубави, као својеврсни носталгични омаж безбрижним и лудим ''60-им годинама 20. века", објаснио је Радоњић.

Осим селектованих представа, Миодраг Радоњић је издвојио и остале из ширег избора, за које жали што нису могле да се нађу у програму, а то свакако заслужују - "О Гилгамешу" у режији Југа Ђорђевића (Градско позориште Чачак), "Ревизор" Н. В. Гогоља, редитељке Јане Маричић (Књажевско-српски театар у Крагујевцу) и "Ајдуци" Јована Стерије Поповића, у режији Анђелке Николић (копродукција НП Приштина и Стеријиног позорја).  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана