Poznata selekcija 57. izdanja festivala "Joakim Vujić"

Tanjug
Poznata selekcija 57. izdanja festivala "Joakim Vujić"

LESKOVAC- Teatrolog dr Miroslav Miki Radonjić kao selektor 57. izdanja Festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" odabrao je osam predstava iz prethodne sezone 2020/2021. u produkciji pozorišta cijele Srbije, koje će biti odigrane na sceni Narodnog pozorišta u Leskovcu.

U zvaničnom izvještaju selektora Radonjića, inače aktuelnog direktora festivala Sterijino pozorje, piše da je prijavljeno 25 predstava za festival, od čega 15 naslova dosežu do značajnih estetskih visina, čime ne samo da ravnopravno pariraju teatrima iz Beograda i Novog Sada, već ih u pojedinim segmentima i nadmašuju.

Time selektor navodi da su "arogantne, prepotentne i apsolutno netačne" neargumentovane tvrdnje nekolicine aktera iz sfere domaćeg pozorišnog života, da se uzbudljive, vrijedne, atraktivne i aktuelne predstave mogu vidjeti isključivo u ta dva grada, dok se u ostatku Srbije u umjetničkom smislu ništa značajno ne događa. Radonjić je predložio Zajednicama profesionalnih pozorišta Srbije i Vojvodine sledeće predstave za 57. festival "Joakim Vujić" - "Antigona" prema antičkoj drami Sofokla, reditelja Nenada Todorovića (koprodukcija - Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i NP Timočke Krajine "Zoran Radmilović", Zaječar), kao i projekat od istog reditelja - "Gde smo ono stali?" po tekstu Marjana Todorovića (Narodno pozorište Niš).

Pobjednik 66. Sterijinog pozorja "Ako dugo gledaš u ponor" nalazi se u predlogu selekcije, pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, u režiji Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar i Kulturni centar Novi Pazar).

Poznata drama "Trpele" godinama je na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta, ali nedavno je taj komad Bobana Skerlića i Milene Depolo, dobio novu verziju u režiji Aleksandre Kovačević, u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta. U selekciji se nalazi i nova komedija "Za sada je sve ok" - autorski projekat spisateljice Nataše Rajković, rediteljke Snežane Trišić i glumaca predstave (Kruševačko pozorište).

Obrazloženje selektora kaže da autorski projekat koji je nastao kao zajednički rad cjelokupne ekipe predstave polazi od tipizirane slike bračnih odnosa, banalnosti koje čine svakodnevicu sredovečne žene i njenog inertnog muža.

Poznati komad "Bliži nebu" Željka Hubača, koji potpisuje i režiju svoje drame (NP "Zoran Radmilović", Zaječar) takođe je dobio svoju novu inscenaciju.

Komad "Sećanje vode" Šile Stivenson, istaknute rediteljke mnogih hit predstava Olje Đorđević (Narodno pozorište Leskovac), odabran je za ovu smotru, jer je u pitanju vizuelno atraktivna, emotivna predstava kao pravi primer klasično-modernog pozorišta zasnovanog na dobroj priči.

Za posljednju, osmu predstavu, Radonjić je predložio spektakl "Ana Karenjina" prema kapitalnom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u produkciji Novosadskog pozorišta, u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog.

Umjesto "Ane Karenjine", selektor je predložio noviju komediju "I to se zove ljubav" Mari Šizgal, u režiji Ksenije Krnajski, Narodnog pozorišta Užice.

"Reč je o efektno stilizovanoj priči o muško-ženskim odnosima i ljubavi, kao svojevrsni nostalgični omaž bezbrižnim i ludim ''60-im godinama 20. veka", objasnio je Radonjić.

Osim selektovanih predstava, Miodrag Radonjić je izdvojio i ostale iz šireg izbora, za koje žali što nisu mogle da se nađu u programu, a to svakako zaslužuju - "O Gilgamešu" u režiji Juga Đorđevića (Gradsko pozorište Čačak), "Revizor" N. V. Gogolja, rediteljke Jane Maričić (Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu) i "Ajduci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Anđelke Nikolić (koprodukcija NP Priština i Sterijinog pozorja).  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana