Потписан уговор о копродукција НПРС и Народног позоришта у Београду

Илијана Божић
Потписан уговор о копродукција НПРС и Народног позоришта у Београду

БАЊАЛУКА - В.д директр Народног позоришта РС Дијана Грбић и директор Народног позоришта у Београду потписали су данас споразум о копродукција представе "Урнебесна трагедија" по тексту Душана Ковачевића, у адаптацији и режији Јагоша Марковића.

Биће то и прва конкретна реализација Споразума о сарадњи који је потписан 9. фебруара 2022. године у Бањалуци.

Премијера ове представе је планирана за 5. мај на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Прва читаћа проба одржана је у понедјељак, симболично на Свјетски дан позоришта, а како је саопштило Народно позориште у Београду, почели су баш тога дана јер су жељели да се оваквим конкретним чином активно укључе и увеличају дан који се у свијету обиљежава дуже од шест деценија.

Из Народног позоришта у Београду су нагласили да се радња ове црнохуморне приче догађа у нашој, веома препознатљивој, али наопачке изврнутој стварности у којој поигравање комичним парадоксима између привида и стварности, заиста, прелази у урнебесно.

- Ковачевић у овом комаду, праизведеном 1991. године, преиспитује породичне и личне трагедије, мале и велике катастрофе које се дешавају у наоко обичним људским животима - саопштено је из Народног позоришта у Београду.

Писац Душан Ковачевић је објаснио да је то у основи и данас, као и тада кад је писао "Урнебесну трагедију", прича о деструкцији у једној породици.

- Постоји дефиниција, у коју дубоко верујем, да је породица нешто што је епицентар нашег живота и један од најзначајнијих чинилаца у нашем постојању. Наша деца се уче на постулатима односа у оквиру породице. Породица је најбитнија и најважнија школа у животу једног човека. У каквој породици одрасте, такав ће бити човек. Представа се бави и питањем потраге за изгубљеним идентитетом, порекла, кривице… Све то заједно, у суштини, је једна лепа и помало трагична прича о позоришту - казао је Ковачевић.

Живописну галерију Ковачевићевих "кљакавих чудака" дочараће Николина Фригановић (Ружа), Жељко Еркић (Милан), Петар Васиљевић (Невен), Нела Михаиловић (Јулка), Александар Вучковић (Коста), Сандра Бугарски (Рајна), Бранко Видаковић (Василије), Љубиша Савановић (Доктор) и други.

Иза сцене

Из Народног позоришта у Београду навели су да је драматург Молина Удовички Фотез те да ће редитељ Јагош Марковић, као и обично, урадити и избор музике. За визуелни идентитет представе биће задужени сценограф Матија Вучићевић и костимограф Бојана Никитовић, док је Љиљана Мркић Поповић обликовала сценски говор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана