Potpisan ugovor o koprodukcija NPRS i Narodnog pozorišta u Beogradu

Ilijana Božić
Potpisan ugovor o koprodukcija NPRS i Narodnog pozorišta u Beogradu

BANjALUKA - V.d direktr Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić i direktor Narodnog pozorišta u Beogradu potpisali su danas sporazum o koprodukcija predstave "Urnebesna tragedija" po tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića.

Biće to i prva konkretna realizacija Sporazuma o saradnji koji je potpisan 9. februara 2022. godine u Banjaluci.

Premijera ove predstave je planirana za 5. maj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prva čitaća proba održana je u ponedjeljak, simbolično na Svjetski dan pozorišta, a kako je saopštilo Narodno pozorište u Beogradu, počeli su baš toga dana jer su željeli da se ovakvim konkretnim činom aktivno uključe i uveličaju dan koji se u svijetu obilježava duže od šest decenija.

Iz Narodnog pozorišta u Beogradu su naglasili da se radnja ove crnohumorne priče događa u našoj, veoma prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti, zaista, prelazi u urnebesno.

- Kovačević u ovom komadu, praizvedenom 1991. godine, preispituje porodične i lične tragedije, male i velike katastrofe koje se dešavaju u naoko običnim ljudskim životima - saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pisac Dušan Kovačević je objasnio da je to u osnovi i danas, kao i tada kad je pisao "Urnebesnu tragediju", priča o destrukciji u jednoj porodici.

- Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odraste, takav će biti čovek. Predstava se bavi i pitanjem potrage za izgubljenim identitetom, porekla, krivice… Sve to zajedno, u suštini, je jedna lepa i pomalo tragična priča o pozorištu - kazao je Kovačević.

Živopisnu galeriju Kovačevićevih "kljakavih čudaka" dočaraće Nikolina Friganović (Ruža), Željko Erkić (Milan), Petar Vasiljević (Neven), Nela Mihailović (Julka), Aleksandar Vučković (Kosta), Sandra Bugarski (Rajna), Branko Vidaković (Vasilije), Ljubiša Savanović (Doktor) i drugi.

Iza scene

Iz Narodnog pozorišta u Beogradu naveli su da je dramaturg Molina Udovički Fotez te da će reditelj Jagoš Marković, kao i obično, uraditi i izbor muzike. Za vizuelni identitet predstave biće zaduženi scenograf Matija Vučićević i kostimograf Bojana Nikitović, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana