Почео Театар фест у Бањалуци

И.Б.
Foto: М.М.

БАЊАЛУКА - Ево мене вечерас пред вама стојим, четрдесет гради будала у мени има милион срца и милион језика, а свима нама незаробљеним робовима код куће без куће, код земље без земље, код постојбине без постојбине остаје нам да потрпимо.

У међувремену, мени је част и задовољство, драга моја главата и великоважна господо, да прогласим  25. фестивал „Петар Кочић“ отвореним.

Овим ријечима драмска умјетница, пјесникиња и сценаристкиња Милена Марковић вечерас је  отворила Театар фест „Петар Кочић“, на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

В. д. директора Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић истакла је да је задатак избора представа и ове године повјерен Слађани Зрнић, првакињи Народног позоришта РС која је успјешно одговорила на овај изазов и изабрала најбоље представе из регионалне продукције.

- Изузетно нам је драго што су се и редитељи нове генерације посветили реалним, животним темама и управо те представе су ушле у наш такмичарски и ревијални програм. С обзиром на сва дешавања и тешке вијести које су допирале до нас, сматрамо да је последњи тренутак да се укаже на девијације у друштву и широм отворе врата разумијевању и емпатији. Позориште управо треба да буде такво, отворено за све и неподложно утицајима друштва и времена, његова функција је да усмјерава, оплемењује и доприноси љепоти и доброти у нама и између нас - рекла је Грбићева. 

 

Након тога наступили су Маја Манојловић и полазници школе „Мама Вокс“, а потом је публика имала прилику да ужива у сјајним изведбама џез састава „Комбајн квартет“. 

Отварање Театар фест увеличао је шампион свијета у хармоници Радован Ивановић које је наступио заједно са Гудачким оркестром Народног позоришта Републике Српске под диригентском палицом Стефана Зекића.

Такође, данас је у оквиру пратећег програма, на сцени „Петар Кочић“ представљена монографија „Уморан од додира“, Угљеша Којадиновић (1936-1982), живот и дјело, ауторке Бранке Санчанин.

 

Такмичарски дио Театар феста почиње сутра од 20 часова када ће наступити „Атеље 212“ са представом „Ролекостер“ коју је режирала Милица Краљ, а у којој играју Дара Џокић, Катарина Марковић, Јелена Петровић, Владислав Михаиловић, Милица Михаиловић/Ања Алач, Петар Михаиловић, Теодор Винчић и Симона Бељац. 

Аутор и драматург ове представе Јелена Кајго свој комад дефинише као комедију. 

Театар фест трајаће до 11. јуна а ове године одржава се под слоганом „Сновиђење и реалност“. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана