Počeo Teatar fest u Banjaluci

I.B.
Foto: M.M.

BANjALUKA - Evo mene večeras pred vama stojim, četrdeset gradi budala u meni ima milion srca i milion jezika, a svima nama nezarobljenim robovima kod kuće bez kuće, kod zemlje bez zemlje, kod postojbine bez postojbine ostaje nam da potrpimo.

U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovažna gospodo, da proglasim  25. festival „Petar Kočić“ otvorenim.

Ovim riječima dramska umjetnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković večeras je  otvorila Teatar fest „Petar Kočić“, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

V. d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić istakla je da je zadatak izbora predstava i ove godine povjeren Slađani Zrnić, prvakinji Narodnog pozorišta RS koja je uspješno odgovorila na ovaj izazov i izabrala najbolje predstave iz regionalne produkcije.

- Izuzetno nam je drago što su se i reditelji nove generacije posvetili realnim, životnim temama i upravo te predstave su ušle u naš takmičarski i revijalni program. S obzirom na sva dešavanja i teške vijesti koje su dopirale do nas, smatramo da je poslednji trenutak da se ukaže na devijacije u društvu i širom otvore vrata razumijevanju i empatiji. Pozorište upravo treba da bude takvo, otvoreno za sve i nepodložno uticajima društva i vremena, njegova funkcija je da usmjerava, oplemenjuje i doprinosi ljepoti i dobroti u nama i između nas - rekla je Grbićeva. 

 

Nakon toga nastupili su Maja Manojlović i polaznici škole „Mama Voks“, a potom je publika imala priliku da uživa u sjajnim izvedbama džez sastava „Kombajn kvartet“. 

Otvaranje Teatar fest uveličao je šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović koje je nastupio zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takođe, danas je u okviru pratećeg programa, na sceni „Petar Kočić“ predstavljena monografija „Umoran od dodira“, Uglješa Kojadinović (1936-1982), život i djelo, autorke Branke Sančanin.

 

Takmičarski dio Teatar festa počinje sutra od 20 časova kada će nastupiti „Atelje 212“ sa predstavom „Rolekoster“ koju je režirala Milica Kralj, a u kojoj igraju Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Milica Mihailović/Anja Alač, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac. 

Autor i dramaturg ove predstave Jelena Kajgo svoj komad definiše kao komediju. 

Teatar fest trajaće do 11. juna a ove godine održava se pod sloganom „Snoviđenje i realnost“. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana