Почео 65. Фестивал фестивала у Требињу: Мостови културе незамјенљиви и трајни

Илијана Божић/агенције
Почео 65. Фестивал фестивала у Требињу: Мостови културе незамјенљиви и трајни

ТРЕБИЊЕ - Представом “Данило” у извођењу Бјелопољског позоришта у Требињу је почео 65. Фестивал фестивала, смотра најбоље продукције у позоришном аматеризму региона.

Публика је имала прилику у сриједу навече да ужива у извођењу овог комада за који текст и режију потписује Драган Копривица. Комад је одиграо осмочлани ансамбл позоришних аматера из Бијелог Поља.

Њихово остварење у Требиње је стигло као побједничка представа 51. Фестивала драмских аматера Црне Горе.

Ријеч је о мелодрами која освјетљава лик великана српске књижевности Данила Киша, али и појам породице у Црној Гори која је алфа и омега опстанка сваког друштва.

За протагонисту прве вечери фестивала жири публике одабрао је Јусуфа Бајрамспахића, који је у представи тумачио лик оца Едуарда.

Фестивал је окупио позоришне аматере из Црне Горе, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ, а манифестацију је свечано отворила Слађана Скочајић, начелница Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање у Градској управи Требиња.

- Добро дошли у Требиње које се у ове љетне дане сваке године претвара у једну велику позоришну сцену. А ту сцену заједнички креирају сусједи из региона потврђујући праксу да су мостови које гради култура незамјенљиви, јединствени и трајни. Ма у каквом благостању живјели, живот без културе, без оних највећих творевина људског ума и срца, остаје пуст и недоречен. Ето, зато наш фестивал траје и трајаће - рекла је Скочајићева.

У оквиру пратећег програма у Галерији Културног центра отворена је изложба “Борислав Григоровић, редитељ” Народног позоришта Београд, ауторке Драгице Гаћеше.

Вечерас ће у Културном центру, са почетком у 20.30 часова, бити изведена представа “Бити Хамлет” Театра “Федра” из Бугојна, у режији и адаптацији Сенада Милановића.

Програм

Пред требињском публиком на Фестивалу фестивала сутра у 20.30 часова у Културном центру биће изведена представа “Антигона”, “Диван театра” из Загреба. У недјељу у 20.30 биће одигран комад “Гласови” у извођењу ансамбла “Чекори позоришта” из Скопља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана