Počeo 65. Festival festivala u Trebinju: Mostovi kulture nezamjenljivi i trajni

Ilijana Božić/agencije
Počeo 65. Festival festivala u Trebinju: Mostovi kulture nezamjenljivi i trajni

TREBINjE - Predstavom “Danilo” u izvođenju Bjelopoljskog pozorišta u Trebinju je počeo 65. Festival festivala, smotra najbolje produkcije u pozorišnom amaterizmu regiona.

Publika je imala priliku u srijedu naveče da uživa u izvođenju ovog komada za koji tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica. Komad je odigrao osmočlani ansambl pozorišnih amatera iz Bijelog Polja.

Njihovo ostvarenje u Trebinje je stiglo kao pobjednička predstava 51. Festivala dramskih amatera Crne Gore.

Riječ je o melodrami koja osvjetljava lik velikana srpske književnosti Danila Kiša, ali i pojam porodice u Crnoj Gori koja je alfa i omega opstanka svakog društva.

Za protagonistu prve večeri festivala žiri publike odabrao je Jusufa Bajramspahića, koji je u predstavi tumačio lik oca Eduarda.

Festival je okupio pozorišne amatere iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, a manifestaciju je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje u Gradskoj upravi Trebinja.

- Dobro došli u Trebinje koje se u ove ljetne dane svake godine pretvara u jednu veliku pozorišnu scenu. A tu scenu zajednički kreiraju susjedi iz regiona potvrđujući praksu da su mostovi koje gradi kultura nezamjenljivi, jedinstveni i trajni. Ma u kakvom blagostanju živjeli, život bez kulture, bez onih najvećih tvorevina ljudskog uma i srca, ostaje pust i nedorečen. Eto, zato naš festival traje i trajaće - rekla je Skočajićeva.

U okviru pratećeg programa u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba “Borislav Grigorović, reditelj” Narodnog pozorišta Beograd, autorke Dragice Gaćeše.

Večeras će u Kulturnom centru, sa početkom u 20.30 časova, biti izvedena predstava “Biti Hamlet” Teatra “Fedra” iz Bugojna, u režiji i adaptaciji Senada Milanovića.

Program

Pred trebinjskom publikom na Festivalu festivala sutra u 20.30 časova u Kulturnom centru biće izvedena predstava “Antigona”, “Divan teatra” iz Zagreba. U nedjelju u 20.30 biće odigran komad “Glasovi” u izvođenju ansambla “Čekori pozorišta” iz Skoplja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana