„Петријин венац“ на Театар фесту у Бањалуци: Живот ваља одживјети

Миланка Митрић
Foto: Д. Ракита

БАЊАЛУКА - Прича о жени на селу, жени која трпи, воли, пати, бори се у суровом свијету, која жели да сконча овај живот, али га и даље живи јесте прича о Петрији, коју је створио Драгослав Михаиловић, а која не познаје вријеме, него само промјене генерација.

Петрија покушава да нађе срећу, а несрећа је свуда око ње, као уплетена у њу, а опет, она опстаје, јача и избива из свега, надилазећи своју несрећу.

Прича о Петрији, почевши од дјела, преко филма и представа, живи и данас, с истом универзалном причом, која живи и мијења облике.

Један од облика урађен у овом времену, представа „Петријин венац“, рађена по Михаиловићевом дјелу, у драматизацији Миле Машовић-Николић, а у режији Бобана Скерлића, одиграна је синоћ на великој сцени Народног позоришта Републике Српске на 24. Театар фесту „Петар Кочић“ као трећа такмичарска представа.

У представи, која је премијерно одиграна 24. новембра 2018. године у „Атељеу 212“, играју Марта Бјелица, Јована Гавриловић, Милица Михајловић, Страхиња Блажић, Тихомир Станић, Бојан Жировић, Бранислав Зеремски, Исидора Минић, Нина Нешковић и Владислав Михаиловић.

- О жени коју гњечи патријархат, тај гвоздени, зарђали, у чвор запетљани систем вредности. О њеним покушајима да га преживи, да опстане - не и да му се супротстави. О жени која живи своју личну судбину. О судбини која није само лична. Него је и ту и свуда и пре и после. О патријархалном систему вредности који је у темељу свих односа и понашања. О патријархату који се подразумева и почива на слепом сујеверју, те надживљава све које у свом гусеничарском походу згази. А гази свакако. Али и о виталности и вољи да се живи даље - забиљежио је о представи Скерлић, а прича о таквој жени, о Петрији, лагано, попут клупка се одмотавала и клатила на сцени, оживљавајући истовремено три Петрије из различитих животних доба, које животни вијенац проживљавају заједно.

Прича која се преплиће, оне које су увијек присутне на сцени, онако како је наша прошлост и будућност увијек дио нашег бића у садашњости.

- То тројство инспирисало је да оне све време остану заједно, односно да то не буде класична подела на три животна периода, него да све време заједно живе своје животе - рекла је глумица Јована Гавриловић, која игра Петрију средњег доба.

Глумица која игра најстарију Петрију, кћерка писца Драгослава Михаиловића, Милица Михајловић, навела је да Петрија у ствари никако себи не може да опрости што није отишла на онај свијет са својом дјецом.

- У тим неким најужаснијим животним ситуацијама када би ти дао све и положио свој живот само да спасеш своје дете, а ипак ти Бог на то не одговори, она себи не прашта што је преживела. С друге стране, она наставља јер живот није нешто што нам је дато да ми њиме располажемо. Живот ваља одживети и она то сведочи. Такве су јој карте подељене и она живи свој живот са неисцрпном могућношћу регенерације и нове наде. Искључиво се посвећује новим људима у свом животу и живи за друге. На крају претекне сама, међутим, није сама, јер је толико волела у животу и та позиција из које мој лик наступа није лик жене која је остала сама, јер живи са утварама, живи са свим тим које је волела и они настављају да живе кроз њу и то је сведочанство љубави. Љубав је једина старија од смрти - наводи глумица.

Најмлађу Петрију игра Марта Бјелица, која је рекла да снага за њен лик, осим из могућности да игра такву литературу, долази из инспирације жена које су је одгајале.

- Имала сам срећу да таква жена буде моја бака, која је из Лакташа и с обзиром на то да сам први пут у Бањалуци, играла сам за њу и било ми је јако посебно. Често мислим о њој кад играм ову представу, тако да није било тешко замислити све што ми је било потребно за лик - додала је она.

Театар фест биће настављен вечерас, када ће бити одиграна четврта такмичарска представа „Код Вечите славине“, Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе. Извођење на великој сцени почиње у 20 часова, а комад је рађен по тексту Момчила Настасијевића, а у режији Соње Петровић.

У пратећем програму фестивала, на сцени „Петар Кочић“ вечерас у 18 часова биће промовисана најновија издања Стеријиног позорја из Новог Сада. На промоцији учествују Мирослав Мики Радоњић и Горан Ибрајтер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана