„Petrijin venac“ na Teatar festu u Banjaluci: Život valja odživjeti

Milanka Mitrić
Foto: D. Rakita

BANjALUKA - Priča o ženi na selu, ženi koja trpi, voli, pati, bori se u surovom svijetu, koja želi da skonča ovaj život, ali ga i dalje živi jeste priča o Petriji, koju je stvorio Dragoslav Mihailović, a koja ne poznaje vrijeme, nego samo promjene generacija.

Petrija pokušava da nađe sreću, a nesreća je svuda oko nje, kao upletena u nju, a opet, ona opstaje, jača i izbiva iz svega, nadilazeći svoju nesreću.

Priča o Petriji, počevši od djela, preko filma i predstava, živi i danas, s istom univerzalnom pričom, koja živi i mijenja oblike.

Jedan od oblika urađen u ovom vremenu, predstava „Petrijin venac“, rađena po Mihailovićevom djelu, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić, a u režiji Bobana Skerlića, odigrana je sinoć na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske na 24. Teatar festu „Petar Kočić“ kao treća takmičarska predstava.

U predstavi, koja je premijerno odigrana 24. novembra 2018. godine u „Ateljeu 212“, igraju Marta Bjelica, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Strahinja Blažić, Tihomir Stanić, Bojan Žirović, Branislav Zeremski, Isidora Minić, Nina Nešković i Vladislav Mihailović.

- O ženi koju gnječi patrijarhat, taj gvozdeni, zarđali, u čvor zapetljani sistem vrednosti. O njenim pokušajima da ga preživi, da opstane - ne i da mu se suprotstavi. O ženi koja živi svoju ličnu sudbinu. O sudbini koja nije samo lična. Nego je i tu i svuda i pre i posle. O patrijarhalnom sistemu vrednosti koji je u temelju svih odnosa i ponašanja. O patrijarhatu koji se podrazumeva i počiva na slepom sujeverju, te nadživljava sve koje u svom guseničarskom pohodu zgazi. A gazi svakako. Ali i o vitalnosti i volji da se živi dalje - zabilježio je o predstavi Skerlić, a priča o takvoj ženi, o Petriji, lagano, poput klupka se odmotavala i klatila na sceni, oživljavajući istovremeno tri Petrije iz različitih životnih doba, koje životni vijenac proživljavaju zajedno.

Priča koja se prepliće, one koje su uvijek prisutne na sceni, onako kako je naša prošlost i budućnost uvijek dio našeg bića u sadašnjosti.

- To trojstvo inspirisalo je da one sve vreme ostanu zajedno, odnosno da to ne bude klasična podela na tri životna perioda, nego da sve vreme zajedno žive svoje živote - rekla je glumica Jovana Gavrilović, koja igra Petriju srednjeg doba.

Glumica koja igra najstariju Petriju, kćerka pisca Dragoslava Mihailovića, Milica Mihajlović, navela je da Petrija u stvari nikako sebi ne može da oprosti što nije otišla na onaj svijet sa svojom djecom.

- U tim nekim najužasnijim životnim situacijama kada bi ti dao sve i položio svoj život samo da spaseš svoje dete, a ipak ti Bog na to ne odgovori, ona sebi ne prašta što je preživela. S druge strane, ona nastavlja jer život nije nešto što nam je dato da mi njime raspolažemo. Život valja odživeti i ona to svedoči. Takve su joj karte podeljene i ona živi svoj život sa neiscrpnom mogućnošću regeneracije i nove nade. Isključivo se posvećuje novim ljudima u svom životu i živi za druge. Na kraju pretekne sama, međutim, nije sama, jer je toliko volela u životu i ta pozicija iz koje moj lik nastupa nije lik žene koja je ostala sama, jer živi sa utvarama, živi sa svim tim koje je volela i oni nastavljaju da žive kroz nju i to je svedočanstvo ljubavi. Ljubav je jedina starija od smrti - navodi glumica.

Najmlađu Petriju igra Marta Bjelica, koja je rekla da snaga za njen lik, osim iz mogućnosti da igra takvu literaturu, dolazi iz inspiracije žena koje su je odgajale.

- Imala sam sreću da takva žena bude moja baka, koja je iz Laktaša i s obzirom na to da sam prvi put u Banjaluci, igrala sam za nju i bilo mi je jako posebno. Često mislim o njoj kad igram ovu predstavu, tako da nije bilo teško zamisliti sve što mi je bilo potrebno za lik - dodala je ona.

Teatar fest biće nastavljen večeras, kada će biti odigrana četvrta takmičarska predstava „Kod Večite slavine“, Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture. Izvođenje na velikoj sceni počinje u 20 časova, a komad je rađen po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović.

U pratećem programu festivala, na sceni „Petar Kočić“ večeras u 18 časova biće promovisana najnovija izdanja Sterijinog pozorja iz Novog Sada. Na promociji učestvuju Miroslav Miki Radonjić i Goran Ibrajter.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana