“Пепељуга” нова представа Драмског студија “Атријум”

Миланка Митрић
“Пепељуга” нова представа Драмског студија “Атријум”

БАЊАЛУКА - Вријеме у којем владају другачије норме и ишчашене вриједности живљења, однос између младих и њихов положај према тим вриједностима, које су дио њиховог одрастања и обликовања, само су нека од питања која поставља представа “Пепељуга”, коју су овог викенда премијерно у Бањалуци одиграли млади глумци из драмског студија “Атријум”.

Комад “Пепељуга”, који је рађен према тексту Александра Поповића, а у режији менторке у драмском студију “Атријум” Александре Спасојевић, одигран је у концертној дворани Банског двора Културног центра.

Спасојевићева је за “Глас Српске” навела да у овом студију раде у складу с тим ког узраста су чланови групе (од  осам до 18 година), односно у складу с напретком и узрастом баве се новим задацима, те тако повећавају квалитет и савладавају нове препреке.

- Радимо према томе и према извору текста, у овом случају то је наш домаћи писац Александар Поповић и његова “Пепељуга”, за коју многи нису чули. Она није смјештена у неко вријеме, тако да  смо хтјели да радимо у времену у којем живимо. А то је вријеме које је идеално за нашу Пепељугу, а то је прича да у мору свега овога што се зове лажни сјај, друштвене мреже, не могу да дођу до изражаја праве вриједности и прави квалитет - објаснила је Спасојевићева.

Она истиче да је ова верзија Пепељуге рађена на шаљив начин, те да су се они у ствари поиграли не би ли том игром донијели своје виђење одређених проблема и животних дешавања код младих данас и приказали како млади уопште гледају на све то.

- То је једна нова верзија, то није Пепељуга која има кочије. У овом времену, наравно, нема кочије, али то су само симболи приче о Пепељуги. Причамо о проблемима данашњице, нешто са чиме се сусрећу млади данас, које су вриједности пожељне, а које су мало деградиране, како њихов свијет данас изгледа. Ми смо у неком другом свијету одрастали, гдје су на првом мјесту били образовање и васпитање, а сада је мало другачије и неке вриједности су мало помјерене - објаснила је она.

Рад

Када је ријеч о екипи која игра у представи “Пепељуга”, Спасојевићева каже да је ријеч о групи дјеце с којом ради већ пет година и која, по узрасту, сада постаје старија група.

- Текст Александра Поповића није једноставан, то је слојевит, комплексан текст, на којем смо сви дуго радили. На крају крајева, за њих је најбитније да схвате какву причу играју, јер кад то схвате, онда представа може да буде добра - казала је Спасојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана