“Pepeljuga” nova predstava Dramskog studija “Atrijum”

Milanka Mitrić
“Pepeljuga” nova predstava Dramskog studija “Atrijum”

BANjALUKA - Vrijeme u kojem vladaju drugačije norme i iščašene vrijednosti življenja, odnos između mladih i njihov položaj prema tim vrijednostima, koje su dio njihovog odrastanja i oblikovanja, samo su neka od pitanja koja postavlja predstava “Pepeljuga”, koju su ovog vikenda premijerno u Banjaluci odigrali mladi glumci iz dramskog studija “Atrijum”.

Komad “Pepeljuga”, koji je rađen prema tekstu Aleksandra Popovića, a u režiji mentorke u dramskom studiju “Atrijum” Aleksandre Spasojević, odigran je u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Spasojevićeva je za “Glas Srpske” navela da u ovom studiju rade u skladu s tim kog uzrasta su članovi grupe (od  osam do 18 godina), odnosno u skladu s napretkom i uzrastom bave se novim zadacima, te tako povećavaju kvalitet i savladavaju nove prepreke.

- Radimo prema tome i prema izvoru teksta, u ovom slučaju to je naš domaći pisac Aleksandar Popović i njegova “Pepeljuga”, za koju mnogi nisu čuli. Ona nije smještena u neko vrijeme, tako da  smo htjeli da radimo u vremenu u kojem živimo. A to je vrijeme koje je idealno za našu Pepeljugu, a to je priča da u moru svega ovoga što se zove lažni sjaj, društvene mreže, ne mogu da dođu do izražaja prave vrijednosti i pravi kvalitet - objasnila je Spasojevićeva.

Ona ističe da je ova verzija Pepeljuge rađena na šaljiv način, te da su se oni u stvari poigrali ne bi li tom igrom donijeli svoje viđenje određenih problema i životnih dešavanja kod mladih danas i prikazali kako mladi uopšte gledaju na sve to.

- To je jedna nova verzija, to nije Pepeljuga koja ima kočije. U ovom vremenu, naravno, nema kočije, ali to su samo simboli priče o Pepeljugi. Pričamo o problemima današnjice, nešto sa čime se susreću mladi danas, koje su vrijednosti poželjne, a koje su malo degradirane, kako njihov svijet danas izgleda. Mi smo u nekom drugom svijetu odrastali, gdje su na prvom mjestu bili obrazovanje i vaspitanje, a sada je malo drugačije i neke vrijednosti su malo pomjerene - objasnila je ona.

Rad

Kada je riječ o ekipi koja igra u predstavi “Pepeljuga”, Spasojevićeva kaže da je riječ o grupi djece s kojom radi već pet godina i koja, po uzrastu, sada postaje starija grupa.

- Tekst Aleksandra Popovića nije jednostavan, to je slojevit, kompleksan tekst, na kojem smo svi dugo radili. Na kraju krajeva, za njih je najbitnije da shvate kakvu priču igraju, jer kad to shvate, onda predstava može da bude dobra - kazala je Spasojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana