Оживљена легенда о Сафикади отвара 44. сезону Бањалучког студентског позоришта

Илијана Божић
Оживљена легенда о Сафикади отвара 44. сезону Бањалучког студентског позоришта

БАЊАЛУКА - “Боље рат него пакт” назив је 44. сезоне Бањалучког студентског позоришта, која ће бити отворена сутра премијерним извођењем представе “Сафикада вако је било”, рађене по дјелу Вида Вукелића.


Представа ће бити изведена од 21.30 часова на Подрум сцени овог театра, а према ријечима редитеља Александра Пејаковића, који је био задужен за драматизацију, сценографију, музичке ефекте и костиме у представи, ово ће бити најкраћа сезона, са најмањим бројем публике у историји овог театра.

- Подрум сцена ће моћи да прими 40 људи и плус четворо глумаца који играју. Почињемо у неко недоба кад позоришта обично одмарају, али за нас то није први пут. Позната је наша љетна сцена, која је била актуелна у периоду када овај простор није био адаптиран. Захваљујући помоћи Градске управе овај простор је оспособљен и можемо да радимо поштујући физичку дистанцу и мјере заштите - рекао је Пејаковић.

Нагласио је да је глумачка екипа вриједно радила на припремању ове представе.

- Познати смо по томе што волимо да провоцирамо називима, но ово није слоган којег се нисмо сјетили и раније. Чекали смо погодан тренутак да га искористимо, а односи се на борбу против вируса корона. Сматрамо да је боље не водити ратове о томе да ли вирус постоји или не. Мислимо да треба да прихватимо оно што нам казују они који воде нашу државу и град - објаснио је Пејаковић.

Аутор књиге по којој је рађена представа “Сафикада вако је било”, која је 2017. године објављена у издању “Гласа Српске”, Вид Вукелић истакао је да је сан сваког писца да му књига буде екранизована на платну или адаптирана за позоришну представу.

- Имао сам срећу да то доживим. Књигу сам, прије седам година, замислио као поему и написао у 130 строфа. Дуго је стајала у ладици. Након тога сам почео да прикупљам информације о познатој бањалучкој легенди. У књизи проговарам кроз лик Смајлија филозофа који казује ову причу - навео је Вукелић.

Истакао је да је захвалан граду што је подржао овај пројекат, али и књигу.

- Ово је мој први излет у литературу за одрасле, јер сам писац за дјецу. Књига је објављена 2017. године, преведена је на енглески језик и доступна је у више од 30 земаља свијета. Прича одјекује на један посебан и другачији начин - казао је Вукелић и додао да није било лако прикупљати материјал. Нагласио је да је тај захтјевни посао трајао три године, те да је 99 одсто података у књизи тачно.

Сафикаду ће глумити млада глумица Драгана Илић, која је недавно дипломирала глуму на Академији умјетности у Бањалуци.

- Први пут учествујем на сцени Бањалучког студентског позоришта. Преда мном је велики задатак и надам се да ћу успјешно приказати овај значајан лик, како за сам комад, тако и за Бањалуку уопште. Сјајна екипа глумаца ми је много помогла и сви се радујемо премијери - испричала је Илићева.

Улогу Хаџи-Фејзе игра глумац Драгослав Медојевић, најстарији члан Бањалучког студентског позоришта.

- Ево ме поново у матичном јату. Срце ми затрепери само кад прођем поред Студентског позоришта, а камоли кад уђем и кренем да радим. Лијепо је бити најстарији члан овог театра. Драго ми је што играм представу о Сафикади, бањалучкој легенди. Овај град доживљавам као родни, а ову причу ћемо вам дочарати на свој начин - поручио је Медојевић и додао да очекује да ће представа имати дуг живот.

У позоришном остварењу “Сафикада вако је било” учествоваће и глумица Раденка Шева, која ће публици дочарати лик Фатме, а Хермана ће Бањалучанима приближити млади глумац Анандо Ченић.

Подршка

Студентски театар је ове године добио подршку Народног позоришта РС, Народне и Универзитетске библиотеке РС, те града Бањалуке.

- Поред ангажовања глумаца Народног позоришта РС пружићемо и техничку помоћ. Очекујемо квалитетне пројекте и желимо им срећан почетак сезоне - објаснила је директорица НПРС Маја Додиг.

Директорица НУБРС Љиља Петровић Зечић истакла је да ће овом театру даровати 30 готово нових столица, те да ће два најбоља студента, члана ово позоришта, добити бесплатно учлањење у читаоницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана