Oživljena legenda o Safikadi otvara 44. sezonu Banjalučkog studentskog pozorišta

Ilijana Božić
Oživljena legenda o Safikadi otvara 44. sezonu Banjalučkog studentskog pozorišta

BANjALUKA - “Bolje rat nego pakt” naziv je 44. sezone Banjalučkog studentskog pozorišta, koja će biti otvorena sutra premijernim izvođenjem predstave “Safikada vako je bilo”, rađene po djelu Vida Vukelića.


Predstava će biti izvedena od 21.30 časova na Podrum sceni ovog teatra, a prema riječima reditelja Aleksandra Pejakovića, koji je bio zadužen za dramatizaciju, scenografiju, muzičke efekte i kostime u predstavi, ovo će biti najkraća sezona, sa najmanjim brojem publike u istoriji ovog teatra.

- Podrum scena će moći da primi 40 ljudi i plus četvoro glumaca koji igraju. Počinjemo u neko nedoba kad pozorišta obično odmaraju, ali za nas to nije prvi put. Poznata je naša ljetna scena, koja je bila aktuelna u periodu kada ovaj prostor nije bio adaptiran. Zahvaljujući pomoći Gradske uprave ovaj prostor je osposobljen i možemo da radimo poštujući fizičku distancu i mjere zaštite - rekao je Pejaković.

Naglasio je da je glumačka ekipa vrijedno radila na pripremanju ove predstave.

- Poznati smo po tome što volimo da provociramo nazivima, no ovo nije slogan kojeg se nismo sjetili i ranije. Čekali smo pogodan trenutak da ga iskoristimo, a odnosi se na borbu protiv virusa korona. Smatramo da je bolje ne voditi ratove o tome da li virus postoji ili ne. Mislimo da treba da prihvatimo ono što nam kazuju oni koji vode našu državu i grad - objasnio je Pejaković.

Autor knjige po kojoj je rađena predstava “Safikada vako je bilo”, koja je 2017. godine objavljena u izdanju “Glasa Srpske”, Vid Vukelić istakao je da je san svakog pisca da mu knjiga bude ekranizovana na platnu ili adaptirana za pozorišnu predstavu.

- Imao sam sreću da to doživim. Knjigu sam, prije sedam godina, zamislio kao poemu i napisao u 130 strofa. Dugo je stajala u ladici. Nakon toga sam počeo da prikupljam informacije o poznatoj banjalučkoj legendi. U knjizi progovaram kroz lik Smajlija filozofa koji kazuje ovu priču - naveo je Vukelić.

Istakao je da je zahvalan gradu što je podržao ovaj projekat, ali i knjigu.

- Ovo je moj prvi izlet u literaturu za odrasle, jer sam pisac za djecu. Knjiga je objavljena 2017. godine, prevedena je na engleski jezik i dostupna je u više od 30 zemalja svijeta. Priča odjekuje na jedan poseban i drugačiji način - kazao je Vukelić i dodao da nije bilo lako prikupljati materijal. Naglasio je da je taj zahtjevni posao trajao tri godine, te da je 99 odsto podataka u knjizi tačno.

Safikadu će glumiti mlada glumica Dragana Ilić, koja je nedavno diplomirala glumu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

- Prvi put učestvujem na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta. Preda mnom je veliki zadatak i nadam se da ću uspješno prikazati ovaj značajan lik, kako za sam komad, tako i za Banjaluku uopšte. Sjajna ekipa glumaca mi je mnogo pomogla i svi se radujemo premijeri - ispričala je Ilićeva.

Ulogu Hadži-Fejze igra glumac Dragoslav Medojević, najstariji član Banjalučkog studentskog pozorišta.

- Evo me ponovo u matičnom jatu. Srce mi zatreperi samo kad prođem pored Studentskog pozorišta, a kamoli kad uđem i krenem da radim. Lijepo je biti najstariji član ovog teatra. Drago mi je što igram predstavu o Safikadi, banjalučkoj legendi. Ovaj grad doživljavam kao rodni, a ovu priču ćemo vam dočarati na svoj način - poručio je Medojević i dodao da očekuje da će predstava imati dug život.

U pozorišnom ostvarenju “Safikada vako je bilo” učestvovaće i glumica Radenka Ševa, koja će publici dočarati lik Fatme, a Hermana će Banjalučanima približiti mladi glumac Anando Čenić.

Podrška

Studentski teatar je ove godine dobio podršku Narodnog pozorišta RS, Narodne i Univerzitetske biblioteke RS, te grada Banjaluke.

- Pored angažovanja glumaca Narodnog pozorišta RS pružićemo i tehničku pomoć. Očekujemo kvalitetne projekte i želimo im srećan početak sezone - objasnila je direktorica NPRS Maja Dodig.

Direktorica NUBRS Ljilja Petrović Zečić istakla je da će ovom teatru darovati 30 gotovo novih stolica, te da će dva najbolja studenta, člana ovo pozorišta, dobiti besplatno učlanjenje u čitaonicu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana