“Ожалошћена породица” десет година на репертоару

М. М.
“Ожалошћена породица” десет година на репертоару

БАЊАЛУКА - Представа “Ожалошћена породица”, рађена по дјелу Бранислава Нушића у адаптацији и режији Николе Пејаковића, у Народном позоришту Републике Српске премијерно је одиграна 24. децембра 2013. године, а позориште ће јубилеј обиљежити сутрашњим извођењем.

- Тражимо оног Нушића који истинито говори о себи и својима, о нашим људима и проклетству менталитета. Смијех, ако се негдје и укаже, леден је и опор. Наши ликови су стварни и препознатљиви, можете да их сретнете на улици. Извор комичног је у менталитету, али ту је, баш у менталитету, и извор црнила, извор несреће. То је оно чиме се бавимо и што покушавамо да напипамо у нашој “Ожалошћеној породици” и овом нашем жалосном времену - забиљежио је режисер Никола Коља Пејаковић о овој представи.

Уз Николу Пејаковића, који потписује адаптацију текста, режију те музику и звук у представи, ауторски печат представи дале су Драгана Пурковић Мацан (сценографија) и Јелена Видовић (костимографија).

- Актуелна глумачка подјела разликује се у односу на премијерну. Улогу Симке у алтернацији играју Николина Фригановић и Љиљана Чекић. Даницу, коју је тумачила Марина Пијетловић (тада студент четврте године глуме на Академији умјетности Бањалука, у класи Елене Костић), сада на сцену доноси Драгана Марић - саопштено је из Народног позоришта Републике Српске у најави овог јубиларног извођења.

У глумачком ансамблу представе су: Жељко Стјепановић (Агатон), Николина Фригановић / Љиљана Чекић (Симка), Александар Стојковић (Тасо), Слађана Зрнић (Гина), Љубиша Савановић (Мићо), Ведрана Мачковић (Адвокатица) и Драгана Марић (Даница).

Представа је током десет година, колико је на репертоару, одиграна 78 пута, пред 18.004 гледаоца, а сутрашње извођење биће 79. Била је у званичној селекцији неколико фестивала и освојила је бројне награде.

Јубиларно извођење на великој сцени Народног позоришта РС почиње у 20 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана