“Ožalošćena porodica” deset godina na repertoaru

M. M.
“Ožalošćena porodica” deset godina na repertoaru

BANjALUKA - Predstava “Ožalošćena porodica”, rađena po djelu Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Nikole Pejakovića, u Narodnom pozorištu Republike Srpske premijerno je odigrana 24. decembra 2013. godine, a pozorište će jubilej obilježiti sutrašnjim izvođenjem.

- Tražimo onog Nušića koji istinito govori o sebi i svojima, o našim ljudima i prokletstvu mentaliteta. Smijeh, ako se negdje i ukaže, leden je i opor. Naši likovi su stvarni i prepoznatljivi, možete da ih sretnete na ulici. Izvor komičnog je u mentalitetu, ali tu je, baš u mentalitetu, i izvor crnila, izvor nesreće. To je ono čime se bavimo i što pokušavamo da napipamo u našoj “Ožalošćenoj porodici” i ovom našem žalosnom vremenu - zabilježio je režiser Nikola Kolja Pejaković o ovoj predstavi.

Uz Nikolu Pejakovića, koji potpisuje adaptaciju teksta, režiju te muziku i zvuk u predstavi, autorski pečat predstavi dale su Dragana Purković Macan (scenografija) i Jelena Vidović (kostimografija).

- Aktuelna glumačka podjela razlikuje se u odnosu na premijernu. Ulogu Simke u alternaciji igraju Nikolina Friganović i Ljiljana Čekić. Danicu, koju je tumačila Marina Pijetlović (tada student četvrte godine glume na Akademiji umjetnosti Banjaluka, u klasi Elene Kostić), sada na scenu donosi Dragana Marić - saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske u najavi ovog jubilarnog izvođenja.

U glumačkom ansamblu predstave su: Željko Stjepanović (Agaton), Nikolina Friganović / Ljiljana Čekić (Simka), Aleksandar Stojković (Taso), Slađana Zrnić (Gina), Ljubiša Savanović (Mićo), Vedrana Mačković (Advokatica) i Dragana Marić (Danica).

Predstava je tokom deset godina, koliko je na repertoaru, odigrana 78 puta, pred 18.004 gledaoca, a sutrašnje izvođenje biće 79. Bila je u zvaničnoj selekciji nekoliko festivala i osvojila je brojne nagrade.

Jubilarno izvođenje na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS počinje u 20 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana