Отворено 68. Стеријино позорје у Новом Саду

Танјуг
Отворено 68. Стеријино позорје у Новом Саду

НОВИ САД - Стеријино позорје, 68. по реду, под слоганом “Човечност-Успони и суноврати” почело је синоћ и трајаће до 3. јуна у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Према ријечима редитеља Јагоша Марковића, чијом беседом је отворена овогодишња манифестација, највећа награда је давати публици и служити пожоришту.

-Морамо чувати Позорје. И кад је најбоље, и кад то није, и кад смо поносни на њега, и кад смо љути на њега – морамо га чувати, јер је мало вредности које трају у времену, а само се оне рачунају. Привилегија је бити на сцени и у њеној близини. Цена је велика одговорност, али она доноси ону опојну слободу. Позориште не мења свет, оно мења човека и то добро се тек после шири капиларно  - истакао је Марковић.

Синоћ је одиграна прва по реду представа “Деца”, опера у 17 песама уз музику Ирене Поповић која потписује и режију, а према роману Милене Марковић, добитнице Нинове награде.

У такмичарском дијелу програма биће изведено осам представа, а селектор Стеријиног позорја је изјавио да нас и ове године очекују величанствене представе и да је главни критеријум при одабиру била њихова естетска вриједност.

О Стеријиним наградама одлучиваће жири у саставу: Љиљана Пешикан Љуштановић у улози предсједнице жирија, Иста Степанов, Јуре Новак, Валентин Венцел и Иван Меденица.

Представа која ће бити одиграна у част награђених је “Слика непознатог”, а у  нетакмичарској међународној селекцији “Кругови” биће изведене три представе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана