Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Tanjug
Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu

NOVI SAD - Sterijino pozorje, 68. po redu, pod sloganom “Čovečnost-Usponi i sunovrati” počelo je sinoć i trajaće do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Prema riječima reditelja Jagoša Markovića, čijom besedom je otvorena ovogodišnja manifestacija, najveća nagrada je davati publici i služiti požorištu.

-Moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Privilegija je biti na sceni i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno  - istakao je Marković.

Sinoć je odigrana prva po redu predstava “Deca”, opera u 17 pesama uz muziku Irene Popović koja potpisuje i režiju, a prema romanu Milene Marković, dobitnice Ninove nagrade.

U takmičarskom dijelu programa biće izvedeno osam predstava, a selektor Sterijinog pozorja je izjavio da nas i ove godine očekuju veličanstvene predstave i da je glavni kriterijum pri odabiru bila njihova estetska vrijednost.

O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović u ulozi predsjednice žirija, Ista Stepanov, Jure Novak, Valentin Vencel i Ivan Medenica.

Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je “Slika nepoznatog”, a u  netakmičarskoj međunarodnoj selekciji “Krugovi” biće izvedene tri predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana