Одржана премијера представе "Ко игра Соњу Савић" у Битеф театру

Tanjug
Foto: Rts

БЕОГРАД - Представа “Ко игра Соњу Савић”, посвећена прерано преминулој српској глумици, премијерно је изведена синоћ у Београду на сцени Битеф театра.

    Ауторски пројекат контраверзног редитеља Андраша Урбана, према тексту Ведране Божиновић, јесте копродукција Градског позоришта Чачак, гдjе је имала премијеру 22. маја, и Битеф театра, као дио програмске цјелине “На калдрми” у оквиру пројекта “Чачанска родна”- Културне престонице Србије 2023.  

    У представи играју млади глумци чије вријеме тек долази - Никола Воштинић, Братислав Јанковић, Борјанка Љумовић и Ивана Терзић, уз музичку пратњу једне бубњарке. 

    Четворо глумаца представљају гласове, разнолике личности, ехо, душу, карактер Соње Савић кроз њену биографију и каријеру, где је касније акценат на одавању познатом пороку који ју је одвео у неминовну смрт. 
 
   Андраш Урбан који потписује режију, концепт и сценографију, у сарадњи са својим сталним драматургом Ведраном Божиновић, ствара представу у свом већ познатом маниризму и кључу, где извођачи увек користе микрофоне, узвикују пароле, певају ангажоване, критичке, освешћене сонгове, уз оштре монологе и обавезна обнажена тела момака и девојака. 
  
 Кроз призму наизглед микроплана - несрећне судбине глумице Соње Савић, заправо се гради једна шира слика на макроплану - прича о Југославији, земљи и времену којег нема, али и о југоносталгији, и нашој кинематографији некад и сад. 
 

   Сирови, сурови натурализам, као у готово свим представама редитеља Урбана, присутан је и овде, тако да су глумци са пуно енергије, напора и динамике, извели сва креативна решења до краја. 
 

   "Хвала вам што нас гледате, хвала што нисте изашли, што мислите да је ово добра представа, и да смо ми добри глумци, хвала вам што уопште мислите, хвала Соњи Савић што је постојала и што ми сада правимо о њој представу", каже један од глумаца у својој улози током веома упечатљиве и истовремено мучне сцене у којој на делове испија бар литар слане воде. 
 

   Ауторску екипу чине још - Селена Орб (костимограф), Ирена Поповић Драговић (копозитор музике) и Александар Брадић (извршни продуцент).
 

   Представа "Ко игра Соњу Савић" премијерно је одиграна у Културном центру Чачак 22. маја,  а београдска премијера је вечерас изведена у оквиру циклуса "Битеф зона". 
 

   “Мислим да је Соња Савић једно од последњих извођења имала код нас у суботичком позоришту “Деже Костолањи”. Ово је прича о изгубљеним генерацијама и талентима. О томе како на овим просторима само до одређене границе постојимо, а онда се све самеље у нешто”, записао је редитељ Андраш Урбан о драмској уметници, јунакињи многих антологијских филмова, међу којима "Шећерна водица", "Уна", "Ми нисмо анђели", "Давитељ против давитеља", "Југ - југоисток". 
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана