Održana premijera predstave "Ko igra Sonju Savić" u Bitef teatru

Tanjug
Foto: Rts

BEOGRAD - Predstava “Ko igra Sonju Savić”, posvećena prerano preminuloj srpskoj glumici, premijerno je izvedena sinoć u Beogradu na sceni Bitef teatra.

    Autorski projekat kontraverznog reditelja Andraša Urbana, prema tekstu Vedrane Božinović, jeste koprodukcija Gradskog pozorišta Čačak, gdje je imala premijeru 22. maja, i Bitef teatra, kao dio programske cjeline “Na kaldrmi” u okviru projekta “Čačanska rodna”- Kulturne prestonice Srbije 2023.  

    U predstavi igraju mladi glumci čije vrijeme tek dolazi - Nikola Voštinić, Bratislav Janković, Borjanka Ljumović i Ivana Terzić, uz muzičku pratnju jedne bubnjarke. 

    Četvoro glumaca predstavljaju glasove, raznolike ličnosti, eho, dušu, karakter Sonje Savić kroz njenu biografiju i karijeru, gde je kasnije akcenat na odavanju poznatom poroku koji ju je odveo u neminovnu smrt. 
 
   Andraš Urban koji potpisuje režiju, koncept i scenografiju, u saradnji sa svojim stalnim dramaturgom Vedranom Božinović, stvara predstavu u svom već poznatom manirizmu i ključu, gde izvođači uvek koriste mikrofone, uzvikuju parole, pevaju angažovane, kritičke, osvešćene songove, uz oštre monologe i obavezna obnažena tela momaka i devojaka. 
  
 Kroz prizmu naizgled mikroplana - nesrećne sudbine glumice Sonje Savić, zapravo se gradi jedna šira slika na makroplanu - priča o Jugoslaviji, zemlji i vremenu kojeg nema, ali i o jugonostalgiji, i našoj kinematografiji nekad i sad. 
 

   Sirovi, surovi naturalizam, kao u gotovo svim predstavama reditelja Urbana, prisutan je i ovde, tako da su glumci sa puno energije, napora i dinamike, izveli sva kreativna rešenja do kraja. 
 

   "Hvala vam što nas gledate, hvala što niste izašli, što mislite da je ovo dobra predstava, i da smo mi dobri glumci, hvala vam što uopšte mislite, hvala Sonji Savić što je postojala i što mi sada pravimo o njoj predstavu", kaže jedan od glumaca u svojoj ulozi tokom veoma upečatljive i istovremeno mučne scene u kojoj na delove ispija bar litar slane vode. 
 

   Autorsku ekipu čine još - Selena Orb (kostimograf), Irena Popović Dragović (kopozitor muzike) i Aleksandar Bradić (izvršni producent).
 

   Predstava "Ko igra Sonju Savić" premijerno je odigrana u Kulturnom centru Čačak 22. maja,  a beogradska premijera je večeras izvedena u okviru ciklusa "Bitef zona". 
 

   “Mislim da je Sonja Savić jedno od poslednjih izvođenja imala kod nas u subotičkom pozorištu “Deže Kostolanji”. Ovo je priča o izgubljenim generacijama i talentima. O tome kako na ovim prostorima samo do određene granice postojimo, a onda se sve samelje u nešto”, zapisao je reditelj Andraš Urban o dramskoj umetnici, junakinji mnogih antologijskih filmova, među kojima "Šećerna vodica", "Una", "Mi nismo anđeli", "Davitelj protiv davitelja", "Jug - jugoistok". 
    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana