Одиграна позоришна представа "Седми дан"

Срна
Одиграна позоришна представа "Седми дан"

ПАЛЕ - Позоришна представа "Седми дан", рађена према тексту књижевника Горана Врачара и његовог истоименог романа, која говори о универзалности, проблематици мушко-женских односа, изведена је вечерас на Палама у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

Редитељ представе Александар Лазић, који глуми у представи, изјавио је новинарима да је ријеч о пројекту који повезује Републику Српску и Србију, а иза којег су стали национални театри у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

Лазић је појаснио да му је основна драматуршка и редитељска теза у припреми представе био покушај да рашчлани односе између мужа и жене на свијету и моменат "братоубиства".

Он додаје да је можда то питање нешто што треба питати комшије у региону, Загреб, Скопље, Сарајево, шта они мисле о свему овоме и на који начин они размишљају о братоубиству.

"Ми, у суштини, третирамо сваки моменат братоубиства од Каиновог убиства па до сада", објашњава Лазић.

Лазић истиче да је цијела ова прича један велики помак између специјалних односа Републике Српске и Србије, које треба да буду толико високо и нераскидиво везане, те да је представа повезала Србе са обје стране Дрине управо у овом обиљежавању 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

Он је навео да је у вријеме пандемије ово је и једина продукција у посљедњих годину дана која се догађа на територији Балкана, те изразио наду да ће представа изазвати добре реакције публике, напомињући да имају заказаних 10 извођења у наредних мјесец дана.

Глумац Предраг Васић истиче да је представа много храбра и да враћа вјеру, наду у љубав, те да је публика и синоћ на премијери у Источном Новом Сарајеву "дисала као једно биће, и гледала пуним очима".

Представи је присустовао и начелник општине Пале Бошко Југовић, који је захвалио глумачкој екипи што је ову представу одиграли баш на овај значајан датум.

"Сарајевски Срби напустили су своја вјековна огњишта, због тога је изузетно значајно да и убудуће наставимо обиљежавати овај датум важан за сав српски народ", додао је Југовић.

Директор Културно спортског- центра Пале Марко Сикима изразио је задовољство што су успјели да организују извођење представе "Седми дан" у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

"Пале су незаобилазно мјесто у сваком помену на сарајевске Србе као њихово највеће послијератно уточиште, зато морају да активно учествују у обиљежавању егзодуса и свих осталих значајних историјских догађаја сарајевских Срба. Надам се да ћемо у будућности у неким нормалнијим условима успјети још активније и као установа и као општина да се укључимо у програм обиљежавања егзодуса", истакао је Сикима.

Подршку за постављање ове представе дали су Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале, те Представништво Републике Српске у Београду, Амбасада Србије у БиХ, као и Факултет драмских уметности у Београду.

Вечерашња представа у Културном центру Пале одржана је у складу са прописаним епидемиолошким мјерама, а наредна је заказана за сутра у Културном центру у Зворнику.

Представа "Седми дан" ће 26. марта бити изведена у Београду, 29. марта у Крушевцу, 2. априла у Српском народном позоришту у Новом Саду, 8. априла у Бањалуци, а 15. априла у Нишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана