Odigrana pozorišna predstava "Sedmi dan"

Srna
Odigrana pozorišna predstava "Sedmi dan"

PALE - Pozorišna predstava "Sedmi dan", rađena prema tekstu književnika Gorana Vračara i njegovog istoimenog romana, koja govori o univerzalnosti, problematici muško-ženskih odnosa, izvedena je večeras na Palama u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Reditelj predstave Aleksandar Lazić, koji glumi u predstavi, izjavio je novinarima da je riječ o projektu koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju, a iza kojeg su stali nacionalni teatri u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Lazić je pojasnio da mu je osnovna dramaturška i rediteljska teza u pripremi predstave bio pokušaj da raščlani odnose između muža i žene na svijetu i momenat "bratoubistva".

On dodaje da je možda to pitanje nešto što treba pitati komšije u regionu, Zagreb, Skoplje, Sarajevo, šta oni misle o svemu ovome i na koji način oni razmišljaju o bratoubistvu.

"Mi, u suštini, tretiramo svaki momenat bratoubistva od Kainovog ubistva pa do sada", objašnjava Lazić.

Lazić ističe da je cijela ova priča jedan veliki pomak između specijalnih odnosa Republike Srpske i Srbije, koje treba da budu toliko visoko i neraskidivo vezane, te da je predstava povezala Srbe sa obje strane Drine upravo u ovom obilježavanju 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

On je naveo da je u vrijeme pandemije ovo je i jedina produkcija u posljednjih godinu dana koja se događa na teritoriji Balkana, te izrazio nadu da će predstava izazvati dobre reakcije publike, napominjući da imaju zakazanih 10 izvođenja u narednih mjesec dana.

Glumac Predrag Vasić ističe da je predstava mnogo hrabra i da vraća vjeru, nadu u ljubav, te da je publika i sinoć na premijeri u Istočnom Novom Sarajevu "disala kao jedno biće, i gledala punim očima".

Predstavi je prisustovao i načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je zahvalio glumačkoj ekipi što je ovu predstavu odigrali baš na ovaj značajan datum.

"Sarajevski Srbi napustili su svoja vjekovna ognjišta, zbog toga je izuzetno značajno da i ubuduće nastavimo obilježavati ovaj datum važan za sav srpski narod", dodao je Jugović.

Direktor Kulturno sportskog- centra Pale Marko Sikima izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli da organizuju izvođenje predstave "Sedmi dan" u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

"Pale su nezaobilazno mjesto u svakom pomenu na sarajevske Srbe kao njihovo najveće poslijeratno utočište, zato moraju da aktivno učestvuju u obilježavanju egzodusa i svih ostalih značajnih istorijskih događaja sarajevskih Srba. Nadam se da ćemo u budućnosti u nekim normalnijim uslovima uspjeti još aktivnije i kao ustanova i kao opština da se uključimo u program obilježavanja egzodusa", istakao je Sikima.

Podršku za postavljanje ove predstave dali su Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale, te Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, Ambasada Srbije u BiH, kao i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Večerašnja predstava u Kulturnom centru Pale održana je u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, a naredna je zakazana za sutra u Kulturnom centru u Zvorniku.

Predstava "Sedmi dan" će 26. marta biti izvedena u Beogradu, 29. marta u Kruševcu, 2. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 8. aprila u Banjaluci, a 15. aprila u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana