Одиграна драма "Славне српске војводе"

Srna
Одиграна драма "Славне српске војводе"

ДОБОЈ- Глумци Народног позоришта из Београда Димитрије Илић и Лепомир Ивковић одиграли су у Добоју историјску драму "Славне српске војводе" у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској".

Представа је настала на основу књиге пуковника у пензији Миће Живојиновића "Живот преточен у памћење", коју је драматизовао Бошко Пулетић.

Ова историјска драма настоји да прикаже ликове и дјела славних војвода Живојина Мишића и Степе Степановића пратећи хронологију њиховог ратног и личног пријатељства кроз историјске догађаје - од атентата у Сарајеву, преко битака на Церу и Колубари, до пробоја Солунског фронта, ослобођења поробљене отаџбине и стварања прве Југославије.

Живојиновић је рекао синоћ новинарима да је у разговору са породицом војводе Мишића дошао до неких детаља које историја још није разоткрила.

Он за војводу Мишића каже да је један о ријетко часних официра који је предводио Колубарску битку и поразио три царства - Аустроугарско, Бугарско и Њемачко.

"То је време када су се сви ослањали једне на друге, када је војна субординација била само да се нешто појасни, учврсти, стабилизује, а све одстало је било на другарској или, како се то тада звало, братској основи", изјавио је Живојиновић.

Глумац Димитрије Илић, који у представу глуми војводу Мишића, каже да ова историјска драма говори о времену части и поноса када је свака ријеч имала своју тежину и знало се рећи "хвала" и "извини".

Војводу Степу Степановића у представи глуми Лепомир Ивковић, који је рекао да ова драма има и едукативан карактер и интересантна је ученичком узрасту.

У оквиру културне размјене Србије и Републике Српске, у Добоју су у новембру концерте одржали солисти опере Српског народног позоришта из Новог Сада и Националног ансамбла "Коло".

Гостовање умјетника у Републици Српској омогућило је Министарство културе Србије уз помоћ Представништва Републике Српске у Београду и града Добоја. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана