Odigrana drama "Slavne srpske vojvode"

Srna
Odigrana drama "Slavne srpske vojvode"

DOBOJ- Glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Dimitrije Ilić i Lepomir Ivković odigrali su u Doboju istorijsku dramu "Slavne srpske vojvode" u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj".

Predstava je nastala na osnovu knjige pukovnika u penziji Miće Živojinovića "Život pretočen u pamćenje", koju je dramatizovao Boško Puletić.

Ova istorijska drama nastoji da prikaže likove i djela slavnih vojvoda Živojina Mišića i Stepe Stepanovića prateći hronologiju njihovog ratnog i ličnog prijateljstva kroz istorijske događaje - od atentata u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, do proboja Solunskog fronta, oslobođenja porobljene otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije.

Živojinović je rekao sinoć novinarima da je u razgovoru sa porodicom vojvode Mišića došao do nekih detalja koje istorija još nije razotkrila.

On za vojvodu Mišića kaže da je jedan o rijetko časnih oficira koji je predvodio Kolubarsku bitku i porazio tri carstva - Austrougarsko, Bugarsko i Njemačko.

"To je vreme kada su se svi oslanjali jedne na druge, kada je vojna subordinacija bila samo da se nešto pojasni, učvrsti, stabilizuje, a sve odstalo je bilo na drugarskoj ili, kako se to tada zvalo, bratskoj osnovi", izjavio je Živojinović.

Glumac Dimitrije Ilić, koji u predstavu glumi vojvodu Mišića, kaže da ova istorijska drama govori o vremenu časti i ponosa kada je svaka riječ imala svoju težinu i znalo se reći "hvala" i "izvini".

Vojvodu Stepu Stepanovića u predstavi glumi Lepomir Ivković, koji je rekao da ova drama ima i edukativan karakter i interesantna je učeničkom uzrastu.

U okviru kulturne razmjene Srbije i Republike Srpske, u Doboju su u novembru koncerte održali solisti opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Nacionalnog ansambla "Kolo".

Gostovanje umjetnika u Republici Srpskoj omogućilo je Ministarstvo kulture Srbije uz pomoć Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i grada Doboja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana