Нови комад у Бањалучком студентском позоришту: “Након представе” за почетак сезоне

Илијана Божић
Нови комад у Бањалучком студентском позоришту: “Након представе” за почетак сезоне

БАЊАЛУКА - Комад “Након представе” аутора Зорана Костића означиће почетак 45. сезоне Бањалучког студентског позоришта, која носи симболичан назив “100ЛИЦА”, а биће премијерно изведен у четвртак навече на “Подрум сцени” у Бањалуци.

Ово је дипломска представа Надежде Костић, а рађена је у режији Јелене Трепетове Костић која и глуми у овој драми, чије извођење ће почети у 20.30 часова. Ријеч је о дуо драми, која говори о политичком раздору између Југославије и Совјетског Савеза, те о његовим посљедицама.

Главна глумица Надежда Костић истакла је да јој је ово важна представа, јер се тиче њене породице и теме која није обрађивана, али и зато што је у Бањалучком студентском позоришту почела као аматер.

- Овде сам одиграла последњу аматерску представу “Дванаест звјездица” и ево пет година после ово позориште ме дочекује као професионалца. Реч је о деликатној теми, о годинама формирања Информбироа и распаду две светске силе. Мој лик је продукт тих последица. То је млада руска глумица која се сусреће са разноразним проблемима, са ситуацијама које су за њу нерешиве, са мноштвом питања и мањком одговора - казала је Костићева.

Глумица и режисерка Јелена Трепетова Костић нагласила је да је тема ове драме са два женска лика за њу била вишеструки изазов.

- С једне стране имамо два братска народа, Србе и Русе, чији је однос политичким раздором пољуљан као никад до сада. Друга раван у драми говори о томе како се међудржавни политички раздор одражава на људске судбине, како је и колико је кобно утицао на породицу захваћену тим вртлогом - испричала је она.

Објаснила је да су посљедице трагичне, далекосежне и вишедеценијске.

- Као посебан изазов, и као редитељу и као глумици,  наметало се страдање жена, једну од таквих играм у представи, у том политичком цунамију. Имала сам на располагању мало литературе, свједочења о тзв. женском Голом отоку, о њиховим адским мукама у информбировским казаматима тадашње Југославије, о губљењу не само грађанских права, него и права да буду мајке, супруге, о губљењу достојанства и права на живот - казала је она и додала да се о томе мало писало и причало те да је у раду на овом комаду морала да освијетли оно прећутано, све што је деценијама скривао мрак страха и неке врсте колективног националног стида.

Аутор

“Након представе” је драма Зорана Костића објављена у књизи “Пут за Цариград и друге драме, драма”.

- Фокусирана је на раздор између два братска народа. Дубину и трагичност тога комад показује кроз односе поробљених и уништених породица и људи који су као окривљени робијали у казаматима тадашње Југославије - на Голом отоку, Билећи, Забели, у Митровици. То је тема која је била скоро деценијама табу - рекао је Костић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана