Novi komad u Banjalučkom studentskom pozorištu: “Nakon predstave” za početak sezone

Ilijana Božić
Novi komad u Banjalučkom studentskom pozorištu: “Nakon predstave” za početak sezone

BANjALUKA - Komad “Nakon predstave” autora Zorana Kostića označiće početak 45. sezone Banjalučkog studentskog pozorišta, koja nosi simboličan naziv “100LICA”, a biće premijerno izveden u četvrtak naveče na “Podrum sceni” u Banjaluci.

Ovo je diplomska predstava Nadežde Kostić, a rađena je u režiji Jelene Trepetove Kostić koja i glumi u ovoj drami, čije izvođenje će početi u 20.30 časova. Riječ je o duo drami, koja govori o političkom razdoru između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza, te o njegovim posljedicama.

Glavna glumica Nadežda Kostić istakla je da joj je ovo važna predstava, jer se tiče njene porodice i teme koja nije obrađivana, ali i zato što je u Banjalučkom studentskom pozorištu počela kao amater.

- Ovde sam odigrala poslednju amatersku predstavu “Dvanaest zvjezdica” i evo pet godina posle ovo pozorište me dočekuje kao profesionalca. Reč je o delikatnoj temi, o godinama formiranja Informbiroa i raspadu dve svetske sile. Moj lik je produkt tih posledica. To je mlada ruska glumica koja se susreće sa raznoraznim problemima, sa situacijama koje su za nju nerešive, sa mnoštvom pitanja i manjkom odgovora - kazala je Kostićeva.

Glumica i režiserka Jelena Trepetova Kostić naglasila je da je tema ove drame sa dva ženska lika za nju bila višestruki izazov.

- S jedne strane imamo dva bratska naroda, Srbe i Ruse, čiji je odnos političkim razdorom poljuljan kao nikad do sada. Druga ravan u drami govori o tome kako se međudržavni politički razdor odražava na ljudske sudbine, kako je i koliko je kobno uticao na porodicu zahvaćenu tim vrtlogom - ispričala je ona.

Objasnila je da su posljedice tragične, dalekosežne i višedecenijske.

- Kao poseban izazov, i kao reditelju i kao glumici,  nametalo se stradanje žena, jednu od takvih igram u predstavi, u tom političkom cunamiju. Imala sam na raspolaganju malo literature, svjedočenja o tzv. ženskom Golom otoku, o njihovim adskim mukama u informbirovskim kazamatima tadašnje Jugoslavije, o gubljenju ne samo građanskih prava, nego i prava da budu majke, supruge, o gubljenju dostojanstva i prava na život - kazala je ona i dodala da se o tome malo pisalo i pričalo te da je u radu na ovom komadu morala da osvijetli ono prećutano, sve što je decenijama skrivao mrak straha i neke vrste kolektivnog nacionalnog stida.

Autor

“Nakon predstave” je drama Zorana Kostića objavljena u knjizi “Put za Carigrad i druge drame, drama”.

- Fokusirana je na razdor između dva bratska naroda. Dubinu i tragičnost toga komad pokazuje kroz odnose porobljenih i uništenih porodica i ljudi koji su kao okrivljeni robijali u kazamatima tadašnje Jugoslavije - na Golom otoku, Bileći, Zabeli, u Mitrovici. To je tema koja je bila skoro decenijama tabu - rekao je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana