Николина Биланџија за "Глас" о представи "Гружанка": Симка узима судбину у своје руке

Илијана Божић
Николина Биланџија за "Глас" о представи "Гружанка": Симка узима судбину у своје руке

БАЊАЛУКА - Иако на први поглед Симка дјелује као покорна, тиха, добра и свом мужу подложна супруга, сматрам да је изузетно јак лик који у једном тренутку одлучи да своју судбину "узме у своје руке" и одлучи се одупријети вишегодишњем вербалном и физичком насиљу.

Казала је то за "Глас Српске" глумица Николина Биланџија говорећи о представи "Гружанка", која је недавно премијерно одиграна у Бањалучком студентском позоришту, у којој игра главну улогу Симку. Ријеч је о комаду који је рађен према роману "Корени" Добрице Ћосића, а у режији Александра Пејаковића. Представа ће поново бити изведена на "Ликота фесту".

Објаснила је да начин на који је Симка привремено, а касније и дуготрајно, ријешила свој проблем сматра довољно мудрим и лукавим да се одупре животу недостојним себе, а касније и свог сина.

- Било ми је веома интересантно и изазовно по први пут приступити раду на драми, за разлику од мојих претходних искустава гдје сам искључиво учествовала у комедијама, играјући специфичне комичне ликове. Најзахтјевније ми је било формирати своје "унутрашње саосјећање" са ликом Симке и дочарати публици њену судбину и начин на који се једна жена у тадашње доба морала носити са чињеницом да буде потлачена, покорна и стрпљива - испричала је Биланџија.

Нагласила је да је екипа глумаца, са којима је радила у овом процесу, веома флексибилна и вјешта те да је редитељ Александар Пејаковић удесио све да дочара дух тог времена и дода мало душе.

- У поређењу са овим дјелом, сматрам да је живот данашње жене доста другачији, у смислу слободе коју има. Наравно, свака жена је индивидуа и свака живи на свој начин. Колико год постоје жене које су узеле данашњу моћ слободе у своју корист, има и оних које су приморане да трпе. Никада не можемо знати шта се дешава иза затворених врата, каквих заједничих живота има и какви психолошки профили улазе у контакт гдје је, по мом мишљењу, најважнија отворена комуникација и разумијевање - рекла је она.

Истакла је да било које дјело које нас враћа у прошла времена тежи томе да нас поучи какве посљедице произилазиле из таквог начина живота и односа према женама и да искористимо сву моћ слободе која нам је данас дата, да живимо своје снове и будемо прихваћене, цијењене и вољене баш онакве какве јесмо.

НОВИ КОМАД

Николина Биланџија је истакла да тренутно игра у комедијама "Прљави веш" и "Сви смо ми глумци".

- На репертоару би требало да буде још један пројекат, заједно са нашим глумцима професионалне сцене Студентског позоришта, под називом "Лифе", намијењен средњошколском узрасту - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана