Nikolina Bilandžija za "Glas" o predstavi "Gružanka": Simka uzima sudbinu u svoje ruke

Ilijana Božić
Nikolina Bilandžija za "Glas" o predstavi "Gružanka": Simka uzima sudbinu u svoje ruke

BANjALUKA - Iako na prvi pogled Simka djeluje kao pokorna, tiha, dobra i svom mužu podložna supruga, smatram da je izuzetno jak lik koji u jednom trenutku odluči da svoju sudbinu "uzme u svoje ruke" i odluči se oduprijeti višegodišnjem verbalnom i fizičkom nasilju.

Kazala je to za "Glas Srpske" glumica Nikolina Bilandžija govoreći o predstavi "Gružanka", koja je nedavno premijerno odigrana u Banjalučkom studentskom pozorištu, u kojoj igra glavnu ulogu Simku. Riječ je o komadu koji je rađen prema romanu "Koreni" Dobrice Ćosića, a u režiji Aleksandra Pejakovića. Predstava će ponovo biti izvedena na "Likota festu".

Objasnila je da način na koji je Simka privremeno, a kasnije i dugotrajno, riješila svoj problem smatra dovoljno mudrim i lukavim da se odupre životu nedostojnim sebe, a kasnije i svog sina.

- Bilo mi je veoma interesantno i izazovno po prvi put pristupiti radu na drami, za razliku od mojih prethodnih iskustava gdje sam isključivo učestvovala u komedijama, igrajući specifične komične likove. Najzahtjevnije mi je bilo formirati svoje "unutrašnje saosjećanje" sa likom Simke i dočarati publici njenu sudbinu i način na koji se jedna žena u tadašnje doba morala nositi sa činjenicom da bude potlačena, pokorna i strpljiva - ispričala je Bilandžija.

Naglasila je da je ekipa glumaca, sa kojima je radila u ovom procesu, veoma fleksibilna i vješta te da je reditelj Aleksandar Pejaković udesio sve da dočara duh tog vremena i doda malo duše.

- U poređenju sa ovim djelom, smatram da je život današnje žene dosta drugačiji, u smislu slobode koju ima. Naravno, svaka žena je individua i svaka živi na svoj način. Koliko god postoje žene koje su uzele današnju moć slobode u svoju korist, ima i onih koje su primorane da trpe. Nikada ne možemo znati šta se dešava iza zatvorenih vrata, kakvih zajedničih života ima i kakvi psihološki profili ulaze u kontakt gdje je, po mom mišljenju, najvažnija otvorena komunikacija i razumijevanje - rekla je ona.

Istakla je da bilo koje djelo koje nas vraća u prošla vremena teži tome da nas pouči kakve posljedice proizilazile iz takvog načina života i odnosa prema ženama i da iskoristimo svu moć slobode koja nam je danas data, da živimo svoje snove i budemo prihvaćene, cijenjene i voljene baš onakve kakve jesmo.

NOVI KOMAD

Nikolina Bilandžija je istakla da trenutno igra u komedijama "Prljavi veš" i "Svi smo mi glumci".

- Na repertoaru bi trebalo da bude još jedan projekat, zajedno sa našim glumcima profesionalne scene Studentskog pozorišta, pod nazivom "Life", namijenjen srednjoškolskom uzrastu - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana