Неда Симић Жерајић: Игра и машта нас повезују у позоришту

Г.С.
Неда Симић Жерајић: Игра и машта нас повезују у позоришту

БАЊАЛУКА - Пети Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург“ биће свечано отворен у недјељу, у 18 часова умјетничким перформансом у Академском позоришту „Крсманац“ у Београду.

Директор фестивала Александар Пејаковић рекао је да ће овогодишњи фестивал окупити студентска позоришта са шест континената, а „Кестенбург“ ће прогласити отвореним прослављени одбојкаш Владимир Вања Грбић.

-Фестивал „Кестенбург“ јединствен је и по томе што на аутентичан начин повезује умјетност и спорт. Радост игре се осјећа на сваком кораку и у свима који су окупљени око „Кестенбурга“. Игра и машта нас повезују у позоришту и чине блискијим, истакла је уредник програма Фестивала Неда Симић Жерајић.

Додала је да су досадашње представе фестивала отвориле велике и важне теме и да су све имале упечатљиве поруке.

-Ми у позоришту не нудимо одговоре, али постављамо есенцијална питања и наводимо на размишљање и добро је да се види колико данашњи свијет може да се препозна у универзалним вриједностима. Млади позоришни ствараоци показују отвореност, храброст и достојанство и њихови умјетнички рукописи су и те како видљиви, рекла је Неда Симић Жерајић.

У такмичарском програму биће изведено 12 представа и то из Србије, Француске, Италије, Бугарске, Шри Ланке, Нигерије, Аустралије, САД-а, Перуа и Ирана које је изабрао селектор Александар Пејаковић.

Стручни жири златне селекције овогодишњег фестивала студентских позоришта чине глумице Тамара Драгичевић, предсједник и Ана Лечић и Надежда Костић, чланови.

Осим Златног кестена на фестивалу ће бити додијељене и награде Сребрни и Бронзани кестен, као и специјалне награде дирекције фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана