Neda Simić Žerajić: Igra i mašta nas povezuju u pozorištu

G.S.
Neda Simić Žerajić: Igra i mašta nas povezuju u pozorištu

BANjALUKA - Peti Međunarodni festival studentskih pozorišta „Kestenburg“ biće svečano otvoren u nedjelju, u 18 časova umjetničkim performansom u Akademskom pozorištu „Krsmanac“ u Beogradu.

Direktor festivala Aleksandar Pejaković rekao je da će ovogodišnji festival okupiti studentska pozorišta sa šest kontinenata, a „Kestenburg“ će proglasiti otvorenim proslavljeni odbojkaš Vladimir Vanja Grbić.

-Festival „Kestenburg“ jedinstven je i po tome što na autentičan način povezuje umjetnost i sport. Radost igre se osjeća na svakom koraku i u svima koji su okupljeni oko „Kestenburga“. Igra i mašta nas povezuju u pozorištu i čine bliskijim, istakla je urednik programa Festivala Neda Simić Žerajić.

Dodala je da su dosadašnje predstave festivala otvorile velike i važne teme i da su sve imale upečatljive poruke.

-Mi u pozorištu ne nudimo odgovore, ali postavljamo esencijalna pitanja i navodimo na razmišljanje i dobro je da se vidi koliko današnji svijet može da se prepozna u univerzalnim vrijednostima. Mladi pozorišni stvaraoci pokazuju otvorenost, hrabrost i dostojanstvo i njihovi umjetnički rukopisi su i te kako vidljivi, rekla je Neda Simić Žerajić.

U takmičarskom programu biće izvedeno 12 predstava i to iz Srbije, Francuske, Italije, Bugarske, Šri Lanke, Nigerije, Australije, SAD-a, Perua i Irana koje je izabrao selektor Aleksandar Pejaković.

Stručni žiri zlatne selekcije ovogodišnjeg festivala studentskih pozorišta čine glumice Tamara Dragičević, predsjednik i Ana Lečić i Nadežda Kostić, članovi.

Osim Zlatnog kestena na festivalu će biti dodijeljene i nagrade Srebrni i Bronzani kesten, kao i specijalne nagrade direkcije festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana