Народно позориште РС: Потписан споразум о сарадњи са Александријски театром

Илијана Божић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Споразум о сарадњи између Народног позоришта Републике Српске и Националног драмског позоришта Русије-Александријског театра из Санкт Петербурга потписан је данас у Бањалуци.

Такође, данас је почео и први међународни едукативни програм "Национална позоришна школа" у организацији Александринског театра из  у Народном позоришту РС у Бањалуци.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов је истакао да је ова сарадња изузетно важна.

- О томе смо говорили са предсједником РС Милорадом Додиком и предсједником Владе РС Радованом Вишкивићем. И ми смо се сагласили да ово има изузетан значај посебно сада, кад је питање уметности врло битно, јер оно опредељује мишљење не само старих него и младих генерација. Видимо  покушаје малтретирања руских великана и руске уметности. Видимо да када се на Западу спомене нешто руско како су негативне реакције, зато нам је важна сарадња са Народним позориштем РС-рекао је Калабухов.

Додао је да је ова сарадња потврда вијековних односа руског и српског народа.

- Очекујемо да уметници из Српске дођу у Санкт Петербург. Важно је да много младих буде укључено у ову сарадњу. Битно је да имамо могућност претворити оно што се зове мекана сила у силу од челика која демонстрира наше пријатељство-казао је Калабухов.

Директор Националног драмског позоришта Русије-Александријског театра Сергеј Јемељанов истакао је да  ово није први заједнички пројекат са Републиком Српском.

- Чињеница да ми данас потписујем споразум о сарадњи овде У Бањалуци говори о партнерству које иде у корист обје стране и Русије и РС - рекао је он.

Нагласио је да је ово тек почетак, те да се нада да ће у јуну стручњаци Народног позоришта РС бити у Санкт Петербургу на едукацији за техничке стручњаке позоришне умјетности.

В.д.директора Народног позоришта Дијана Грбић је казала да након прве посјете Александријског театра када су одиграли представу 9. јануара поводом Дана Републике Српске овај театар је опет у Бањалуци ради школе за позоришне раднике.

-Радује ме потписивање споразума са Александријским театром и очекујем динамичан наставак ове сарадње-поручила је она.

Наиме, током викенда Национално драмско позориште Русије организује у  Српској специјални програм "Основ менаџмента у савременом националном позоришту" с циљем припремања стручњака за организацију и промовисање националне позоришне умјетности.

Програм је осмишљен као подршка развоју националне позоришне школе Српске.

"Националну позоришну школу" до данашњег дана завршило је 350 младих умјетника из девет регија Русије, а у Републици Српској почиње међународна историја овог пројекта.

У оквиру наведеног програма десет еминентних руских стручњака и професора Санктпетербуршког државног универзитета, Руског института позоришне умјетности – ГИТИС, као и Руског државног института сценске умјетности ће организовати у Бањалуци низ предавања и мајсторских радионица на тему продуцирања културних догађаја за 40 младих позоришних менаџера из РС.

Програм се одржава на платформи Националног позоришта РС и Културног центра "Бански двор" уз организациону подршку Министарства просвјете и културе РС и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци као и Амбасаде Руске Федерације у БиХ, а по завршетку сви учесници ће добити сертификате који се признају у Руској Федерацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана