Narodno pozorište RS: Potpisan sporazum o saradnji sa Aleksandrijski teatrom

Ilijana Božić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Sporazum o saradnji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije-Aleksandrijskog teatra iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjaluci.

Takođe, danas je počeo i prvi međunarodni edukativni program "Nacionalna pozorišna škola" u organizaciji Aleksandrinskog teatra iz  u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov je istakao da je ova saradnja izuzetno važna.

- O tome smo govorili sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškivićem. I mi smo se saglasili da ovo ima izuzetan značaj posebno sada, kad je pitanje umetnosti vrlo bitno, jer ono opredeljuje mišljenje ne samo starih nego i mladih generacija. Vidimo  pokušaje maltretiranja ruskih velikana i ruske umetnosti. Vidimo da kada se na Zapadu spomene nešto rusko kako su negativne reakcije, zato nam je važna saradnja sa Narodnim pozorištem RS-rekao je Kalabuhov.

Dodao je da je ova saradnja potvrda vijekovnih odnosa ruskog i srpskog naroda.

- Očekujemo da umetnici iz Srpske dođu u Sankt Peterburg. Važno je da mnogo mladih bude uključeno u ovu saradnju. Bitno je da imamo mogućnost pretvoriti ono što se zove mekana sila u silu od čelika koja demonstrira naše prijateljstvo-kazao je Kalabuhov.

Direktor Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije-Aleksandrijskog teatra Sergej Jemeljanov istakao je da  ovo nije prvi zajednički projekat sa Republikom Srpskom.

- Činjenica da mi danas potpisujem sporazum o saradnji ovde U Banjaluci govori o partnerstvu koje ide u korist obje strane i Rusije i RS - rekao je on.

Naglasio je da je ovo tek početak, te da se nada da će u junu stručnjaci Narodnog pozorišta RS biti u Sankt Peterburgu na edukaciji za tehničke stručnjake pozorišne umjetnosti.

V.d.direktora Narodnog pozorišta Dijana Grbić je kazala da nakon prve posjete Aleksandrijskog teatra kada su odigrali predstavu 9. januara povodom Dana Republike Srpske ovaj teatar je opet u Banjaluci radi škole za pozorišne radnike.

-Raduje me potpisivanje sporazuma sa Aleksandrijskim teatrom i očekujem dinamičan nastavak ove saradnje-poručila je ona.

Naime, tokom vikenda Nacionalno dramsko pozorište Rusije organizuje u  Srpskoj specijalni program "Osnov menadžmenta u savremenom nacionalnom pozorištu" s ciljem pripremanja stručnjaka za organizaciju i promovisanje nacionalne pozorišne umjetnosti.

Program je osmišljen kao podrška razvoju nacionalne pozorišne škole Srpske.

"Nacionalnu pozorišnu školu" do današnjeg dana završilo je 350 mladih umjetnika iz devet regija Rusije, a u Republici Srpskoj počinje međunarodna istorija ovog projekta.

U okviru navedenog programa deset eminentnih ruskih stručnjaka i profesora Sanktpeterburškog državnog univerziteta, Ruskog instituta pozorišne umjetnosti – GITIS, kao i Ruskog državnog instituta scenske umjetnosti će organizovati u Banjaluci niz predavanja i majstorskih radionica na temu produciranja kulturnih događaja za 40 mladih pozorišnih menadžera iz RS.

Program se održava na platformi Nacionalnog pozorišta RS i Kulturnog centra "Banski dvor" uz organizacionu podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci kao i Ambasade Ruske Federacije u BiH, a po završetku svi učesnici će dobiti sertifikate koji se priznaju u Ruskoj Federaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana