Народно позориште обиљежило деведесет година постојања: Од “Хаџи Лоје” до “Златног доба”

Миланка Митрић
Народно позориште обиљежило деведесет година постојања: Од “Хаџи Лоје” до “Златног доба”

БАЊАЛУКА - Бијела врата, која су симбол прилика и почетака, столови на којима су исписивани папири који су покретали приче о градњи, на којима су склапани договори и завршавани послови, ужурбани договори с краљем, опуштени разговори у кафани, музика и смијех - све то стало је у причу представе “Златно доба”.

“Златно доба” комад је аутора и режисера Жељка Стјепановића, створен за обиљежавање 90. рођендана Народног позоришта Републике Српске, а прије премијерног играња на датум рођења позоришта, комад је током викенда одигран за новинаре, који су имали својеврсну привилегију да раније вирну у свијет прошлог вијека.

Бан Светислав Тиса Милосављевић донио је 2. септембра 1930. године одлуку о оснивању Народног позоришта Врбаске бановине, а прва представа премијерно је одиграна 18. октобра 1930. године. У питању је била представа “Хаџи Лоја”, у режији Душана Раденковића.

- Народно позориште, уопште узев, једна је од најважнијих установа за васпитање народа и омладине, оно је управо пионир културе, уметности и народне мисли. Према томе, може се већ слутити од каквог ће значаја то позориште бити за Врбаску бановину, која на целој својој територији од 20.000 километара квадратних - 11 година по ослобођењу - нема ниједног ни државног ни приватног позоришта, ни ма какве друге сличне институције - навео је бан Милосављевић (којег у “Златном добу” игра Горан Јокић) прије премијере поменутог комада, а његове ријечи дио су “Златног доба” које је публику вратило и враћаће у период постанка, период прије него што је театру у Бањалуци удахнут живот и периоду почетка развоја позоришне умјетности на овим просторима.

Намјера Жељка Стјепановића била је да на сцени, уз историјске чињенице, стварне и измишљене ликове, прикаже период краја тридесетих и почетка четрдесетих година прошлог вијека, и почетке развоја приче о позоришту и Бањалуци. У представи можемо да видимо јасно линију коју заузимају чисто историјске чињенице (попут година, појединих ликова, дијелова говора и старих снимака, који на платну иза сцене прате вријеме одигравања сцена), али и другу линију која прати љубавну причу двоје младих који, на крају свега, имају малу улогу у предочавању значаја позоришта за људе. Позориште је ту да забави, да оплемени срца, да насмије, да расплаче, да отвори нове видике, што у представи показују и ликови Омера (Љубиша Савановић) и Суље (Александар Руњић), да покаже срећне и трагичне љубави, попут љубави Михајла и Лејле (Данило Керкез и Смиљана Маринковић), да прикаже историју и надахнућем да истка стазе будућности.

Златно доба је напредак и развој једног друштва, државе и града, у једном одређеном периоду историје. Наук за младе који још довољно не познају историју Бањалуке, подсјетник за нешто старије, уживање за љубитеље театра свих генерација, “Златно доба” је једно чудо на сцени које показује људе који воле театар и живе за њега, који иду стопама колега прије њих и који табају стазе глумцима који тек долазе.

- Озбиљност и снага једне државе или града почивају на њиховим институцијама. Народно позориште Врбаске бановине већ 90 година показује ту снагу и озбиљност. Иако је промијенило многе називе и државе, оно и даље вјерно служи позоришној умјетности. Нека ова прича о стварању Народног позоришта Врбаске бановине буде и подсјетник како поступају и раде мудри владари. А нашем позоришту желим да оплемењује сваког човјека који у њега уђе - ријечи су Жељка Стјепановића.

Представа “Златно доба” премијерно је  приказана синоћ, прва реприза заказана је за вечерас у 20 часова, а друга за суботу у истом термину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана