Народно позориште Источно Сарајево могућност за културни развој источног дијела Републике

Илијана Божић
Народно позориште Источно Сарајево могућност за културни развој источног дијела Републике

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Иако се на сцени Народног позоришта Источно Сарајево тренутно изводе радови на постављању аудио и видео-система, менаџмент обавља послове на успостављању правно-административног оквира, финансијске конструкције и кадровске политике, како би се у скорије вријеме могла извести представа.

Казала је то в.д. директора Народног позоришта Источно Сарајево Александра Дамјановић за “Глас Српске” и додала да је о првој представи и њеном извођењу још рано говорити.

- Када је ријеч и успостављању сталног глумачког ансамбла, прецизније и конкретније одговоре биће могуће дати средином текуће године - рекла је Дамјановићева.

Нагласила је да Народно позориште Источно Сарајево, као нова установа културе доприноси јачању мреже позоришта у нашој држави, стварајући и његујући културне и умјетничке вриједности и пружајући прилику младима, који излазе с академија умјетности, да својим радом и залагањем изграде каријере и понесу епитет најбољих глумаца.

- Једнако важно је да ова установа културе угости умјетнике из Српске и региона, како би дали свој допринос у очувању домаће и стране културне баштине - навела је она.

Закључила је да оснивање Народног позоришта Источно Сарајево ствара могућност за интензиван и усклађен културни развој источног дијела, али и цијеле Републике, те да обезбјеђује услове за доступност културних садржаја подстиче младе таленте и дјечије стваралаштво.

Министарка просвјете и културе РС Жељка Стојичић за “Глас Српске” је истакла да је изградња и оснивање позоришта у Источном Сарајеву дио културне политике Републике Српске и наставак је улагања у културну инфраструктуру.

- Народно позориште Источно Сарајево значајно ће допринијети равномјерном и децентрализованом развоју позоришне умјетности и културе у РС - рекла је Стојичићева.

Додала је да је Влада Републике Српске, имајући у виду значај позоришне умјетности за наше друштво, прошле године донијела одлуку о оснивању ове републичке установе културе.

- На тај начин Српска ће бити богатија за још једну важну културну институцију. Изградњу позоришта покренула је општина Источно Ново Сарајево, али због недостатка средстава градња је убрзо и обустављена. Захваљујући подршци Владе РС, предсједника РС и ресорног министарства градња је настављена. Народно позориште Источно Сарајево градило се у етапама на основу средства општине Источно Ново Сарајево и на основу подршке из буџета РС - објаснила је Стојичићева.

Нагласила је да су до сада издвојена значајна финансијска средства те да ће издвајања из буџета општине Источно Ново Сарајево и из буџета РС од почетка до завршетка радова износити око седам милиона КМ.

Фестивали

Александра Дамјановић је нагласила да Народно позориште Источно Сарајево планира организовање позоришних фестивала.

- У плану је реализације фестивала који би у овај дио Српске доводили театре из регије, али је још преурањено детаљно говорити о томе - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана