Narodno pozorište Istočno Sarajevo mogućnost za kulturni razvoj istočnog dijela Republike

Ilijana Božić
Narodno pozorište Istočno Sarajevo mogućnost za kulturni razvoj istočnog dijela Republike

ISTOČNO SARAJEVO - Iako se na sceni Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo trenutno izvode radovi na postavljanju audio i video-sistema, menadžment obavlja poslove na uspostavljanju pravno-administrativnog okvira, finansijske konstrukcije i kadrovske politike, kako bi se u skorije vrijeme mogla izvesti predstava.

Kazala je to v.d. direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Aleksandra Damjanović za “Glas Srpske” i dodala da je o prvoj predstavi i njenom izvođenju još rano govoriti.

- Kada je riječ i uspostavljanju stalnog glumačkog ansambla, preciznije i konkretnije odgovore biće moguće dati sredinom tekuće godine - rekla je Damjanovićeva.

Naglasila je da Narodno pozorište Istočno Sarajevo, kao nova ustanova kulture doprinosi jačanju mreže pozorišta u našoj državi, stvarajući i njegujući kulturne i umjetničke vrijednosti i pružajući priliku mladima, koji izlaze s akademija umjetnosti, da svojim radom i zalaganjem izgrade karijere i ponesu epitet najboljih glumaca.

- Jednako važno je da ova ustanova kulture ugosti umjetnike iz Srpske i regiona, kako bi dali svoj doprinos u očuvanju domaće i strane kulturne baštine - navela je ona.

Zaključila je da osnivanje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo stvara mogućnost za intenzivan i usklađen kulturni razvoj istočnog dijela, ali i cijele Republike, te da obezbjeđuje uslove za dostupnost kulturnih sadržaja podstiče mlade talente i dječije stvaralaštvo.

Ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić za “Glas Srpske” je istakla da je izgradnja i osnivanje pozorišta u Istočnom Sarajevu dio kulturne politike Republike Srpske i nastavak je ulaganja u kulturnu infrastrukturu.

- Narodno pozorište Istočno Sarajevo značajno će doprinijeti ravnomjernom i decentralizovanom razvoju pozorišne umjetnosti i kulture u RS - rekla je Stojičićeva.

Dodala je da je Vlada Republike Srpske, imajući u vidu značaj pozorišne umjetnosti za naše društvo, prošle godine donijela odluku o osnivanju ove republičke ustanove kulture.

- Na taj način Srpska će biti bogatija za još jednu važnu kulturnu instituciju. Izgradnju pozorišta pokrenula je opština Istočno Novo Sarajevo, ali zbog nedostatka sredstava gradnja je ubrzo i obustavljena. Zahvaljujući podršci Vlade RS, predsjednika RS i resornog ministarstva gradnja je nastavljena. Narodno pozorište Istočno Sarajevo gradilo se u etapama na osnovu sredstva opštine Istočno Novo Sarajevo i na osnovu podrške iz budžeta RS - objasnila je Stojičićeva.

Naglasila je da su do sada izdvojena značajna finansijska sredstva te da će izdvajanja iz budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo i iz budžeta RS od početka do završetka radova iznositi oko sedam miliona KM.

Festivali

Aleksandra Damjanović je naglasila da Narodno pozorište Istočno Sarajevo planira organizovanje pozorišnih festivala.

- U planu je realizacije festivala koji bi u ovaj dio Srpske dovodili teatre iz regije, ali je još preuranjeno detaljno govoriti o tome - kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana