Најављене четири представе за 94. сезону Народног позоришта Републике Српске

Илијана Божић
Најављене четири представе за 94. сезону Народног позоришта Републике Српске

БАЊАЛУКА - Нова сезона у Народом позоришту Републике , 94. по реду почеће сутра премијером представе "Ромео и Јулија", а ансамбл наставља рад на комаду "Челичне магнолије" према тексту америчког аутора Роберта Харлинга.

Планирано је да овај комад по којем је снимљен и филм у коме су главне улоге Џулија Робертс и Доли Партон, и који је прву премијеру имао на Бродвеју,  буде премијерно изведен у другој половини децембра на малој сцени "Петар Кочић".

Умјетнички директор НПРС Ђурђа Тешић нагласила је да је овај текст игран у 17 земаља широм свијета.

- Представа говори о судбини шест женских ликова у малом америчком граду, односно у провинцији. Комад говори о снази и лепоти женског пријатељства. Текст ће режирати Ана Григоровић из Београда - рекла је Тешићева.

Нагласила је да НПРС планира да у јануару на великој сцени ради на тексту "Мали ратови и кабине Заре" бањалучке драматуршкиње Виде Давидовић.

- За овај текст Давидовићева је добила награду Стеријиног позорја за најбољи савремени драмски текст. То ће бити и први пут да се изводи у региону целовечерњи текст Виде Давидовић која је нови глас и којем ће сви тек много чути - казала је Тешићева.

Додала је да је тема женски идентитет и питање ношења и преношења како друштвених тако и породичних траума из генерације у генерацију, те питање женског идентитета на нашим просторима. Представу ће режирати истакнути хрватски позоришни редитељ Ивица Буљан, а премијера се очекује крајем марта.

Тешићева је нагласила да ће НПРС за крај сезоне припремати једну од најљепших приповијетки српске књижевности, односно "Швабицу" Лазе Лазаревића.

- Планирано је да представа премијерно буде играна у јуну. Режираће је Душан Дуца Петровић који је са овом кућом већ успешно сарађивао - додала је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана