Najavljene četiri predstave za 94. sezonu Narodnog pozorišta Republike Srpske

Ilijana Božić
Najavljene četiri predstave za 94. sezonu Narodnog pozorišta Republike Srpske

BANjALUKA - Nova sezona u Narodom pozorištu Republike , 94. po redu počeće sutra premijerom predstave "Romeo i Julija", a ansambl nastavlja rad na komadu "Čelične magnolije" prema tekstu američkog autora Roberta Harlinga.

Planirano je da ovaj komad po kojem je snimljen i film u kome su glavne uloge Džulija Roberts i Doli Parton, i koji je prvu premijeru imao na Brodveju,  bude premijerno izveden u drugoj polovini decembra na maloj sceni "Petar Kočić".

Umjetnički direktor NPRS Đurđa Tešić naglasila je da je ovaj tekst igran u 17 zemalja širom svijeta.

- Predstava govori o sudbini šest ženskih likova u malom američkom gradu, odnosno u provinciji. Komad govori o snazi i lepoti ženskog prijateljstva. Tekst će režirati Ana Grigorović iz Beograda - rekla je Tešićeva.

Naglasila je da NPRS planira da u januaru na velikoj sceni radi na tekstu "Mali ratovi i kabine Zare" banjalučke dramaturškinje Vide Davidović.

- Za ovaj tekst Davidovićeva je dobila nagradu Sterijinog pozorja za najbolji savremeni dramski tekst. To će biti i prvi put da se izvodi u regionu celovečernji tekst Vide Davidović koja je novi glas i kojem će svi tek mnogo čuti - kazala je Tešićeva.

Dodala je da je tema ženski identitet i pitanje nošenja i prenošenja kako društvenih tako i porodičnih trauma iz generacije u generaciju, te pitanje ženskog identiteta na našim prostorima. Predstavu će režirati istaknuti hrvatski pozorišni reditelj Ivica Buljan, a premijera se očekuje krajem marta.

Tešićeva je naglasila da će NPRS za kraj sezone pripremati jednu od najljepših pripovijetki srpske književnosti, odnosno "Švabicu" Laze Lazarevića.

- Planirano je da predstava premijerno bude igrana u junu. Režiraće je Dušan Duca Petrović koji je sa ovom kućom već uspešno sarađivao - dodala je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana