Национални театар живи са народом

Илијана Божић
Foto: Дејан Ракита

БАЊАЛУКА - Љубитељи театра имаће прилику да у Новој години уживају у новим представама Народног позоришта Републике Српске, а ријеч је о комадима "Болест" Николе Пејаковића и "Сумњиво лице" Бранислава Нушића, у режији Ивана Плазибата, али и у мноштву занимљивих манифестација.

Рад на комаду "Болест" почеће 17. јануара, а праизведба је заказана за 12. март на великој сцени националног театра.

Режисер Никола Пејаковић је истакао да је окосница представе, чија се радња дешава у вријеме пандемије, болест која лежи у свима нама.

- С обзиром на то да су у подјели глумци с којима сам и раније радио, које познајем и који ме познају, надам се занимљивом процесу рада - рекао је он.

У овом комаду глуме Николина Фригановић, Миљка Брђанин, Данило Керкез и Љубиша Савановић.

О раду на новој представи глумац Љубиша Савановић је нагласио да вјерује да ће НПРС овим добити представу која ће дуго живјети на сцени.

- Нова управа позоришта је у кратком периоду учинила много за институцију значајну на културној мапи - казао је Савановић.

Рад на представи "Сумњиво лице" Бранислава Нушића почиње 20. фебруара, а премијера је планирана два мјесеца касније - 20. априла.

Редитељ Иван Плазибат је саопштио да је срећан што ради комад српске класике те да је изазов пронаћи позоришни живот овог комада у 21. вијеку.

- Уз Шекспира, Молијера и Чехова, чије сам комаде режирао на свој начин, моје одушевљење Нушићем почива на томе што је овај писац хроничар неуспјеха грађења грађанског друштва на нашим просторима - навео је он.

Народно позориште РС током Нове године уводи тромјесечни репертоар, ради поједностављења унутрашње организације.

В.д. директора Народног позоришта РС Дијана Грбић је нагласила да ће се нова управа потрудити да оправда указано повјерење те да реализује најављене планове којима је додала и гостовања НПРС-а у свим градовима и општинама Републике Српске.

- Основни задатак националног театра је да живи са народом, нисмо само позоришна кућа Бањалуке. Нажалост корона је то онемогућила, али сматрамо да то у новој години неће бити проблем и да ћемо доћи до већег броја публике. С тим циљем ускоро ћемо реализовати акцију радног назива "Народно са народом", која предвиђа гостовања широм Српске. План је и да спроведемо низ активности под радним називом "За оне који воле...", а које подразумијевају олакшице при куповању улазница да би приступ театру био омогућен што већем броју наших грађана - додала је Грбићева.

Према њеним ријечима од фебруара ће поново бити омогућене школске посјете Народном позоришту РС, чиме се усађују културне навике и отварају врата новој публици која тек стасава.

- Радићемо и на учвршћивању постојеће сарадње са позоришним кућама у региону, међу којима је и Народно позориште у Београду, које ће већ у фебруару гостовати у НПРС, али и са Београдским драмским позориштем. Планирамо и копродукције, као и учешће нашег театра на фестивалу "Наши дани" у организацији БДП-а, али и извођење неколико представа БДП-а на сцени НПРС-а и других позоришних сцена у септембру - објаснила је она.

Истакла је да се у марту наредне године очекује почетак рада филхармоније, дугоочекиване институције у Бањалуци те да ће већ у јуну бити одржани први концерти.

Театар фест

Театар феста "Петар Кочић" 2022. године биће одржан од 5. до 12. јуна. Публици ће бити представљени позоришни комади које ће избрати селекторка Слађана Зрнић, првакиња Народног позоришта РС.

- Конкурс је отворен од 27. децембра 2021. до 4. априла 2022. године. Овом приликом позивам све позоришне куће из региона да учествују. Надам се да ћемо имати комаде са поруком која ће одјекнути међу публиком. Ријеч снага ће нас водити током манифестације - рекла је Зрнићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана