Nacionalni teatar živi sa narodom

Ilijana Božić
Foto: Dejan Rakita

BANjALUKA - Ljubitelji teatra imaće priliku da u Novoj godini uživaju u novim predstavama Narodnog pozorišta Republike Srpske, a riječ je o komadima "Bolest" Nikole Pejakovića i "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, u režiji Ivana Plazibata, ali i u mnoštvu zanimljivih manifestacija.

Rad na komadu "Bolest" počeće 17. januara, a praizvedba je zakazana za 12. mart na velikoj sceni nacionalnog teatra.

Režiser Nikola Pejaković je istakao da je okosnica predstave, čija se radnja dešava u vrijeme pandemije, bolest koja leži u svima nama.

- S obzirom na to da su u podjeli glumci s kojima sam i ranije radio, koje poznajem i koji me poznaju, nadam se zanimljivom procesu rada - rekao je on.

U ovom komadu glume Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Danilo Kerkez i Ljubiša Savanović.

O radu na novoj predstavi glumac Ljubiša Savanović je naglasio da vjeruje da će NPRS ovim dobiti predstavu koja će dugo živjeti na sceni.

- Nova uprava pozorišta je u kratkom periodu učinila mnogo za instituciju značajnu na kulturnoj mapi - kazao je Savanović.

Rad na predstavi "Sumnjivo lice" Branislava Nušića počinje 20. februara, a premijera je planirana dva mjeseca kasnije - 20. aprila.

Reditelj Ivan Plazibat je saopštio da je srećan što radi komad srpske klasike te da je izazov pronaći pozorišni život ovog komada u 21. vijeku.

- Uz Šekspira, Molijera i Čehova, čije sam komade režirao na svoj način, moje oduševljenje Nušićem počiva na tome što je ovaj pisac hroničar neuspjeha građenja građanskog društva na našim prostorima - naveo je on.

Narodno pozorište RS tokom Nove godine uvodi tromjesečni repertoar, radi pojednostavljenja unutrašnje organizacije.

V.d. direktora Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić je naglasila da će se nova uprava potruditi da opravda ukazano povjerenje te da realizuje najavljene planove kojima je dodala i gostovanja NPRS-a u svim gradovima i opštinama Republike Srpske.

- Osnovni zadatak nacionalnog teatra je da živi sa narodom, nismo samo pozorišna kuća Banjaluke. Nažalost korona je to onemogućila, ali smatramo da to u novoj godini neće biti problem i da ćemo doći do većeg broja publike. S tim ciljem uskoro ćemo realizovati akciju radnog naziva "Narodno sa narodom", koja predviđa gostovanja širom Srpske. Plan je i da sprovedemo niz aktivnosti pod radnim nazivom "Za one koji vole...", a koje podrazumijevaju olakšice pri kupovanju ulaznica da bi pristup teatru bio omogućen što većem broju naših građana - dodala je Grbićeva.

Prema njenim riječima od februara će ponovo biti omogućene školske posjete Narodnom pozorištu RS, čime se usađuju kulturne navike i otvaraju vrata novoj publici koja tek stasava.

- Radićemo i na učvršćivanju postojeće saradnje sa pozorišnim kućama u regionu, među kojima je i Narodno pozorište u Beogradu, koje će već u februaru gostovati u NPRS, ali i sa Beogradskim dramskim pozorištem. Planiramo i koprodukcije, kao i učešće našeg teatra na festivalu "Naši dani" u organizaciji BDP-a, ali i izvođenje nekoliko predstava BDP-a na sceni NPRS-a i drugih pozorišnih scena u septembru - objasnila je ona.

Istakla je da se u martu naredne godine očekuje početak rada filharmonije, dugoočekivane institucije u Banjaluci te da će već u junu biti održani prvi koncerti.

Teatar fest

Teatar festa "Petar Kočić" 2022. godine biće održan od 5. do 12. juna. Publici će biti predstavljeni pozorišni komadi koje će izbrati selektorka Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta RS.

- Konkurs je otvoren od 27. decembra 2021. do 4. aprila 2022. godine. Ovom prilikom pozivam sve pozorišne kuće iz regiona da učestvuju. Nadam se da ćemo imati komade sa porukom koja će odjeknuti među publikom. Riječ snaga će nas voditi tokom manifestacije - rekla je Zrnićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana