Монодрама “Благородна” премијерно одиграна у ДПРС: Рађање и умирање језиком божанства

Миланка Митрић
Монодрама “Благородна” премијерно одиграна у ДПРС: Рађање и умирање језиком божанства

БАЊАЛУКА – “Рађам, рађам, благородна. Рађам, рађам, рађам”, чуло се на десетине пута у само једној представи “Благородна”, која је, ликом божанства, проговорила о циклусима живота, рађању, умирању, о човјеку и боговима.

Монодрама “Благородна”, рађена по тексту и режији Александра Илића, а у извођењу глумице Божане Бијелић, којој је ово мастер представа, синоћ је премијерно је одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске. Комад је инспирисан паганским божанством, представљеним у лику жене, која симболише плодност те рађање великих и малих дијелова природе, рађање човјека, али и свијести и самосвијести у њему.

- Када сам први пут ово прочитала, за мене је то била једна права лирска прича. Хтјела сам да урадим једну представу која има божанство и да видим како у 21. вијеку представити човјеку једног бога. Када сам размишљала о различитим боговима, размишљала сам како их играти данас. Бавили смо се ти­м како кроз глумачка средства представити божанство, а кроз све то провући и протрести мало човјека и његов живот од рођења до умирања - рекла је глумица Божана Бијелић након извођења представе и додала да су све контрадикције у представи дио живота.

Без музике, користећи само ријечи и покрете, у лепршавој одежди, глумица је ријечима изговарајући имена свих дванаест мјесеци, и приказом циклуса понављања времена из године у годину, проговорила о народу, образовању, половима, о вјеровању, о цјеложивотном учењу и спознавању себе и о сталном рађању и нестајању свега на свијету. Она је објаснила да јој је један од највећих изазова био тај што је сама на сцени.

- То ми је био заиста велики изазов. Ту на сцени нема лагања. Ту се не може фолирати. Или се ради оно што јесте или изађеш са сцене. За глумца све оно што ради, мора бити истинито. Ако је мени истинито, онда ће то доћи до публике - објаснила је Бијелићева и додала да су, осим Илића, сарадници на стварању ове представе били и Ђорђе Јанковић, Бранислав Кнежевић, Саша Шуман, Душко Мазалица и Бране Амиџић.

Говорећи раније о самој представи режисер Александар Илић истакао је да је главна идеја била да од текста настане монодрама с елементима митологије.

- Имали смо монодраму и митологију као полазне тачке. Било је занимљиво да нађемо основни лик. У том смислу одлучили смо се за архетипско биће - паганско божанство женског принципа плодности. То је као мајка земља или као мајка природа. Тај наш лик, којег смо смисаоно назвали Благородном, требало је да самостално ради то што у митолошкој причи ради, да рађа свијет и да у том смислу рађа човјека и човјеков живот - изјавио је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана