Monodrama “Blagorodna” premijerno odigrana u DPRS: Rađanje i umiranje jezikom božanstva

Milanka Mitrić
Monodrama “Blagorodna” premijerno odigrana u DPRS: Rađanje i umiranje jezikom božanstva

BANjALUKA – “Rađam, rađam, blagorodna. Rađam, rađam, rađam”, čulo se na desetine puta u samo jednoj predstavi “Blagorodna”, koja je, likom božanstva, progovorila o ciklusima života, rađanju, umiranju, o čovjeku i bogovima.

Monodrama “Blagorodna”, rađena po tekstu i režiji Aleksandra Ilića, a u izvođenju glumice Božane Bijelić, kojoj je ovo master predstava, sinoć je premijerno je odigrana u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Komad je inspirisan paganskim božanstvom, predstavljenim u liku žene, koja simboliše plodnost te rađanje velikih i malih dijelova prirode, rađanje čovjeka, ali i svijesti i samosvijesti u njemu.

- Kada sam prvi put ovo pročitala, za mene je to bila jedna prava lirska priča. Htjela sam da uradim jednu predstavu koja ima božanstvo i da vidim kako u 21. vijeku predstaviti čovjeku jednog boga. Kada sam razmišljala o različitim bogovima, razmišljala sam kako ih igrati danas. Bavili smo se ti­m kako kroz glumačka sredstva predstaviti božanstvo, a kroz sve to provući i protresti malo čovjeka i njegov život od rođenja do umiranja - rekla je glumica Božana Bijelić nakon izvođenja predstave i dodala da su sve kontradikcije u predstavi dio života.

Bez muzike, koristeći samo riječi i pokrete, u lepršavoj odeždi, glumica je riječima izgovarajući imena svih dvanaest mjeseci, i prikazom ciklusa ponavljanja vremena iz godine u godinu, progovorila o narodu, obrazovanju, polovima, o vjerovanju, o cjeloživotnom učenju i spoznavanju sebe i o stalnom rađanju i nestajanju svega na svijetu. Ona je objasnila da joj je jedan od najvećih izazova bio taj što je sama na sceni.

- To mi je bio zaista veliki izazov. Tu na sceni nema laganja. Tu se ne može folirati. Ili se radi ono što jeste ili izađeš sa scene. Za glumca sve ono što radi, mora biti istinito. Ako je meni istinito, onda će to doći do publike - objasnila je Bijelićeva i dodala da su, osim Ilića, saradnici na stvaranju ove predstave bili i Đorđe Janković, Branislav Knežević, Saša Šuman, Duško Mazalica i Brane Amidžić.

Govoreći ranije o samoj predstavi režiser Aleksandar Ilić istakao je da je glavna ideja bila da od teksta nastane monodrama s elementima mitologije.

- Imali smo monodramu i mitologiju kao polazne tačke. Bilo je zanimljivo da nađemo osnovni lik. U tom smislu odlučili smo se za arhetipsko biće - pagansko božanstvo ženskog principa plodnosti. To je kao majka zemlja ili kao majka priroda. Taj naš lik, kojeg smo smisaono nazvali Blagorodnom, trebalo je da samostalno radi to što u mitološkoj priči radi, da rađa svijet i da u tom smislu rađa čovjeka i čovjekov život - izjavio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana