Миљка Брђанин, глумица Народног позоришта РС, за “Глас Српске”: Не смијемо изгубити потребу за загрљајем

Александра Глишић
Миљка Брђанин, глумица Народног позоришта РС, за “Глас Српске”: Не смијемо изгубити потребу за загрљајем

БАЊАЛУКА - Не смијемо дозволити да изгубимо потребу за другим човјеком, потребу за загрљајем, потребу да будемо друштвена бића, емпатија нам је јако потребна, солидарност и хуманост.... Све ово ће се једном звати јуче, а ми као појединци смо дужни да будемо бољи људи и да учинимо бар нешто за бољитак овог свијета, будимо у складу са природом и онда није битно, кад забране стану, шта даље.

Овим ријечима глумица Народног позоришта Републике Српске Миљка Брђанин Бабић осврће се на тренутну ситуацију, а за “Глас Српске” прича како проводи дане у вријеме пандемије.

- Често ових дана чујемо питање, шта радимо и како проводимо дане у изолацији... Ја више и не умијем да одговорим адекватно на ово питање, искрено. Сваком ствараоцу, креативцу, изолација је природно станиште, тако да смо ми своји на своме. Недостаје ми слобода, слобода кретања, слобода избора, наравно, али трудим се да живим дан за даном и да вјерујем да ће све ово брзо бити наша прошлост. Оно о чему доста мислим јесте каква нас то будућност чека и какав је свијет који нас очекује послије овог. Мислим да ни досад нисмо живјели у “нормалном” свијету, једино што смо нормалним назвали многе лоше ствари које су нас сад довеле до још “ненормалнијег” стања и ставиле пред готов чин у којем морамо да бивствујемо и да се боримо за голи живот, за здрав разум, за физичко и ментално здравље - истиче Брђанинова.

Глумица позната по бројним улогама у националном театру Српске паузу од позоришта искористила је да што више времена проводи са породицом.

- Толико ствари које нисам стизала да обавим у неким “нормалним” условима сада покушавам да постигнем, сабирам мисли, покушавам да промислим о свему, да посложим неке ствари унутар себе и око себе. Има јако много посла унутар нас, тако да нам времена увијек фали и најмањи је проблем досада, она не смије да нас савлада и да јој дамо имало простора - прича Брђанинова.

Подсјећа да је њена матична кућа брзо реаговала у корак са временом и са ситуацијом и кренула са онлајн приказивањем представа.

- Преселили смо нашу публику из сала у куће и крај малих екрана, јер је то најмање што можемо учинити у овом моменту. Дирљиво је и дивно присјетити се старих представа које више нису на репертоару, то вам некако врати осмијех на лице и подсјети на наше прве кораке које смо стварали у позоришту. Искрено, ја не волим баш много да гледам позориште на ТВ-у, позориште је жива ствар и свако ново играње донесе нешто ново и сама конекција, размјена са публиком ствара неки нови свијет, који не може да замијени онлајн приказивање никад. Нажалост, сада немамо избора и ово је једини начин да ми дођемо до вас, а надам се да ће нам овакво онлајн позориште служити само за подсјећање за неке наше старе представе или да погледамо нешто што нисмо били у могућности и да видимо шта раде друга позоришта (домаћа и страна) - каже глумица.

Када је ријеч о препорукама за књиге, филмове, серије у изолацији, Миљка Брђанин истиче да је помало неправедно издвајати само нека у мору квалитетних дјела.

- Толико тога нисмо прочитали, видјели, послушали, мало нам је три живота за то, а не овај један што имамо. Бирајте све што вам прија, многе платформе сада нуде бесплатан садржај који нисмо били у могућности да видимо. Ни сама не знам одакле да кренем и како да стигнем да постигнем све. Све што прочитате и видите ново, неће вам шкодити, само вам може отворити и проширити видике, селектујте ствари по личном осјећају и радите на себи, јер је то наша дужност - сматра Брђанинова.

Очекују је и двије нове представе, јер су због пандемије прекинуте пробе за комад “Југославија, моја држава” у режији Марка Мисираче. Такође, требало би да буду настављене и пробе за представу “Странци у ноћи” редитељке Слађане Килибарда.

- Када све ово прође, прво ћу отићи на пробу у позориште, играћу представе, а онда ћу шетати послије 20 часова - каже Брђанинова.

Не постоји замјена за културу

- Култура је духовна храна без које здраворазуман човјек не може да опстане, култура живљења, умјетност, је оно што од нас ствара бољег човјека и замјена за то не постоји, јер не можемо без тога ни као народ ни као појединац. Сада можемо да видимо много интерпретација разних стихова, романа, бајки, што представља неки вид наше борбе да опстанемо у овој изолацији, тако покушавамо сачувати онај жар у нама да дођемо до публике и да се бавимо и радимо на себи. И наравно да сам врло радо одговорила на позив да ми глумци читамо поезију. За све треба да имамо мјеру, па и за број садржаја које објављујемо на друштвеним мрежама, тако да је и ту потребно бити паметан и знати колико често пласирати овакве снимке - каже Миљка Брђанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана