Miljka Brđanin, glumica Narodnog pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Ne smijemo izgubiti potrebu za zagrljajem

Aleksandra Glišić
Miljka Brđanin, glumica Narodnog pozorišta RS, za “Glas Srpske”: Ne smijemo izgubiti potrebu za zagrljajem

BANjALUKA - Ne smijemo dozvoliti da izgubimo potrebu za drugim čovjekom, potrebu za zagrljajem, potrebu da budemo društvena bića, empatija nam je jako potrebna, solidarnost i humanost.... Sve ovo će se jednom zvati juče, a mi kao pojedinci smo dužni da budemo bolji ljudi i da učinimo bar nešto za boljitak ovog svijeta, budimo u skladu sa prirodom i onda nije bitno, kad zabrane stanu, šta dalje.

Ovim riječima glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin Babić osvrće se na trenutnu situaciju, a za “Glas Srpske” priča kako provodi dane u vrijeme pandemije.

- Često ovih dana čujemo pitanje, šta radimo i kako provodimo dane u izolaciji... Ja više i ne umijem da odgovorim adekvatno na ovo pitanje, iskreno. Svakom stvaraocu, kreativcu, izolacija je prirodno stanište, tako da smo mi svoji na svome. Nedostaje mi sloboda, sloboda kretanja, sloboda izbora, naravno, ali trudim se da živim dan za danom i da vjerujem da će sve ovo brzo biti naša prošlost. Ono o čemu dosta mislim jeste kakva nas to budućnost čeka i kakav je svijet koji nas očekuje poslije ovog. Mislim da ni dosad nismo živjeli u “normalnom” svijetu, jedino što smo normalnim nazvali mnoge loše stvari koje su nas sad dovele do još “nenormalnijeg” stanja i stavile pred gotov čin u kojem moramo da bivstvujemo i da se borimo za goli život, za zdrav razum, za fizičko i mentalno zdravlje - ističe Brđaninova.

Glumica poznata po brojnim ulogama u nacionalnom teatru Srpske pauzu od pozorišta iskoristila je da što više vremena provodi sa porodicom.

- Toliko stvari koje nisam stizala da obavim u nekim “normalnim” uslovima sada pokušavam da postignem, sabiram misli, pokušavam da promislim o svemu, da posložim neke stvari unutar sebe i oko sebe. Ima jako mnogo posla unutar nas, tako da nam vremena uvijek fali i najmanji je problem dosada, ona ne smije da nas savlada i da joj damo imalo prostora - priča Brđaninova.

Podsjeća da je njena matična kuća brzo reagovala u korak sa vremenom i sa situacijom i krenula sa onlajn prikazivanjem predstava.

- Preselili smo našu publiku iz sala u kuće i kraj malih ekrana, jer je to najmanje što možemo učiniti u ovom momentu. Dirljivo je i divno prisjetiti se starih predstava koje više nisu na repertoaru, to vam nekako vrati osmijeh na lice i podsjeti na naše prve korake koje smo stvarali u pozorištu. Iskreno, ja ne volim baš mnogo da gledam pozorište na TV-u, pozorište je živa stvar i svako novo igranje donese nešto novo i sama konekcija, razmjena sa publikom stvara neki novi svijet, koji ne može da zamijeni onlajn prikazivanje nikad. Nažalost, sada nemamo izbora i ovo je jedini način da mi dođemo do vas, a nadam se da će nam ovakvo onlajn pozorište služiti samo za podsjećanje za neke naše stare predstave ili da pogledamo nešto što nismo bili u mogućnosti i da vidimo šta rade druga pozorišta (domaća i strana) - kaže glumica.

Kada je riječ o preporukama za knjige, filmove, serije u izolaciji, Miljka Brđanin ističe da je pomalo nepravedno izdvajati samo neka u moru kvalitetnih djela.

- Toliko toga nismo pročitali, vidjeli, poslušali, malo nam je tri života za to, a ne ovaj jedan što imamo. Birajte sve što vam prija, mnoge platforme sada nude besplatan sadržaj koji nismo bili u mogućnosti da vidimo. Ni sama ne znam odakle da krenem i kako da stignem da postignem sve. Sve što pročitate i vidite novo, neće vam škoditi, samo vam može otvoriti i proširiti vidike, selektujte stvari po ličnom osjećaju i radite na sebi, jer je to naša dužnost - smatra Brđaninova.

Očekuju je i dvije nove predstave, jer su zbog pandemije prekinute probe za komad “Jugoslavija, moja država” u režiji Marka Misirače. Takođe, trebalo bi da budu nastavljene i probe za predstavu “Stranci u noći” rediteljke Slađane Kilibarda.

- Kada sve ovo prođe, prvo ću otići na probu u pozorište, igraću predstave, a onda ću šetati poslije 20 časova - kaže Brđaninova.

Ne postoji zamjena za kulturu

- Kultura je duhovna hrana bez koje zdravorazuman čovjek ne može da opstane, kultura življenja, umjetnost, je ono što od nas stvara boljeg čovjeka i zamjena za to ne postoji, jer ne možemo bez toga ni kao narod ni kao pojedinac. Sada možemo da vidimo mnogo interpretacija raznih stihova, romana, bajki, što predstavlja neki vid naše borbe da opstanemo u ovoj izolaciji, tako pokušavamo sačuvati onaj žar u nama da dođemo do publike i da se bavimo i radimo na sebi. I naravno da sam vrlo rado odgovorila na poziv da mi glumci čitamo poeziju. Za sve treba da imamo mjeru, pa i za broj sadržaja koje objavljujemo na društvenim mrežama, tako da je i tu potrebno biti pametan i znati koliko često plasirati ovakve snimke - kaže Miljka Brđanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana